Quantcast
Legfrissebb híreink
Ha esik, ha nem, Verstappen nyer – Összefoglaló
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Ha esik, ha nem, Verstappen nyer – Összefoglaló

Esővel, napsütéssel, sárga és piros zászlóval tűzdelt versennyel tért vissza a Forma-1 a nyári szünet után. A változó körülmények se tudták megállítani Verstappen, beállította Sebastian Vettel rekordját.

Max Verstappen, Red Bull
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Sima rajtot vett a mezőny, Fernando Alonso pedig rögtön a 3. kanyarban megelőzte Alex Albont és George Russellt. A pálya végén hirtelen elkezdett szakadni az eső, és sokan, köztük Sergio Pérez és Pierre Gasly is kijött átmeneti esőgumiért. Charles Leclerc is kijött, azonban nem voltak előkészítve a gumik, így sok pozíciót veszett a kerékcsere miatt. Max Verstappen és Fernando Alonso a második kör után jöttek ki a boxutcába. A két Mercedes, Lando Norris és Lance Stroll a pályán maradt egészen az eső végéig.

Sokat nyertek, akik rögtön az első kör után gumit cseréltek, a harmadik körben Sergio Pérez állt az első helyen, de nem sokáig, Max Verstappen a 13. körben megelőzte csapattársát, és átvette a vezetést. Eddigre már mindenki visszaváltott a szárazpályás gumikra.

2 körrel később újra elkezdett szemerkélni az eső, de nem került annyi víz a pályára, hogy indokolt legyen a gumiváltás. Nem sokkal később azonban Logan Sargeant a nyolcas kanyar nedves ívén megcsúszott, és a szembe lévő falba csapódott. Beküldték a biztonsági autót, ami 5 kör után el is engedte a mezőnyt. Az újraindítás sima volt, Alex Albon megelőzte Kevin Magnussent a 7. helyért.

Az 59. körben jött az előrejelzés 50 percnyi esőről. Két kör után meg is érkezett a jósolt eső, az egész pályán állt a víz. Először Sergio Pérez nem tudott megállni az első kanyarban, majd többen is erre a sorsra jutottak. A legtöbben meg tudtak állni a fel előtt, de Zhou Guanyunak túl nagy volt a sebessége, és becsapódott a Tecpro falba. Először virtuális biztonsági autós fázist hirdettek, majd egy perccel később inkább megállították a versenyt.

AlphaTauri
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Kicsit több, mint 45 perc várakozás után gördülő rajtot vett a mezőny. George Russell előzésén kívül nem sok akció történt a maradék 5 körben. A72. kör végén Max Verstappen megnyerte a harmadik “újkori” Holland Nagydíjat, és megszerezte a 9. futamgyőzelmét zsinórban, amivel beállította Sebastian Vettel rekordját. Sergio Pérez 5 másodperces büntetést kapott boxutcabeli gyorshajtásért, amivel visszaesett a 4. helyre, és Pierre Gasly megszerezte az első dobogóját az Alpinenál.

“Már akkor libabőrős voltam, mikor a futam előtt eljátszották a himnuszt. A rossz idő ellenére az összes szurkoló együtt énekelte. Hihetetlen hangulat volt.”- mondta Verstappen, miután kiszállt az autójából.

Holland Nagydíj Top 10:

  1. Max Verstappen
  2. Fernando Alonso (Leggyorsabb kör)
  3. Pierre Gasly
  4. Sergio Pérez
  5. Carlos Sainz
  6. Lewis Hamilton
  7. Lando Norris
  8. Alex Albon
  9. Oscar Piastri
  10. Esteban Ocon

Verstappen: Mindent ugyanúgy csinálunk, nincs ebben semmi titok

Releváns cikkek