Quantcast
Az FIA újra bevezeti a maximális időlimitet minden körre az időmérőn
Legfrissebb híreink
Az FIA újra bevezeti a maximális időlimitet minden körre az időmérőn
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Az FIA újra bevezeti a maximális időlimitet minden körre az időmérőn

Niels Wittich, az FIA Forma-1-es versenyigazgatója a Japán Nagydíj kvalifikációján újra bevezette a maximális időlimitet minden körre.

Az FIA minden nagydíjhétvégén érvénybe léptet egy maximális időt, amelyet a versenyzőknek be kell tartaniuk a két biztonsági autós vonal között a boksz végén és a bokszba való belépés előtt a kvalifikáció során, minden körben, valamint a nagydíj előtti bemelgeítő körökkor.

Az Olasz Nagydíjra Wittich ezt a maximális köridő-korlátozást kiterjesztette az időmérőn teljesített összes körre, hogy elkerülje azokat a veszélyes incidenseket, amikor a versenyzők a kör végén összecsődülnek, és akadályozzák a riválisokat.

Úgy tűnt, hogy a lépés meghozta a kívánt eredményt, mivel a monzai edzésen nem történt akadályozó incidens. A múlt hétvégi Szingapúri Nagydíjon azonban nem alkalmazták ugyanezt a gyakorlatot.

A múlt hétvégi kvalifikáción a Q1 végén történt egy kis híján baleset, amikor legalább nyolc versenyző szorult össze a 17-es kanyar és az utolsó előtti kanyar között várakozva, köztük Max Verstappen, akit a felügyelők megvizsgáltak, de tisztázták a vétkesség alól.

Az FIA kegyes volt Verstappenel és nem osztottak neki egy büntetést sem

Reklám

A hétvégi Japán Nagydíj előtt, Suzukában Wittich megerősítette, hogy a maximális köridőt ismét kiterjesztik a kvalifikáció összes körére.

"A verseny biztonságos és szabályos lebonyolítása érdekében - a versenybírák által elfogadott kivételes körülmények kivételével - minden olyan versenyző, aki a kvalifikáció alatt és után a második biztonsági autós vonaltól az első viztonsági autó vonaláig tartó maximális időt túllépi minden körön, beleértve a leveztő - és a felvezető köröket is, úgy tekinthető, hogy szükségtelenül lassan halad" - erősítette meg Wittich a versenyzőknek szóló versenyutasításában.

E korlátozás következtében minden olyan versenyző, aki túllépi a két vonal közötti maximális időt, büntetést kockáztat. Azonban elnézőek lehetnek a versenyzőkkel szemben, ha bizonyítani tudják, hogy azért lépik túl az időt, mert ésszerű lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ne akadályozzák a riválisokat a gyors körökön, ahogyan ez a Ferrari versenyzői, Charles Leclerc és Carlos Sainz esetében történt Monzában.

Hivatalos: Oscar Piastri marad a McLarennél

Reklám

Releváns cikkek