Quantcast
Legfrissebb híreink
Albon: Az öt másodperces büntetések nem tanítanak semmit a pilótáknak
Fotó: Williams Racing
Formula 1

Albon: Az öt másodperces büntetések nem tanítanak semmit a pilótáknak

Alexander Albon szerint a Forma-1-ben az ütközés okozásáért kiszabott szabványos öt másodperces büntetés nem elég szigorú, és nem igazán tanít semmit a versenyzőknek.

A Williams versenyzőjének megjegyzései a Szingapúri Nagydíj végén történt incidens után hangzottak el, amikor Sergio Pérez megpördült, ami pontokba került számára.
A múlt hétvégén Japánban Albon ismét közel került Pérezhez, majd szemtanúja volt annak, ahogy a mexikói letaszította az útról Kevin Magnussent, amit a Haas pilótája szar húzásnak nevezett.

A Red Bull versenyzője mindkét incidensért öt másodperces büntetést kapott, mivel úgy ítélték meg, hogy túlnyomórészt ő volt a hibás az ütközésekért.

Szingapúrban azonban a plusz idő nem változtatott a nyolcadik helyezésén, Japánban pedig a Red Bull eredetileg kiállította autóját, hogy aztán visszaküldje. Így Pérez végig csinálta a büntetés letöltését, és a következő, katari futamon nem kell majd a hátrasorolásos büntetés problémáira gondolni.

Albon úgy véli, hogy a következmények hiánya nem visszatartó erő a kockázatos húzásoktól.

“A 11-es kanyarban ugyanezt a mozdulatot ma is megcsinálta velem szemben a pályán” – mondta Albon a Motorsport.com kérdésére Pérez egymást követő versenyeken elkövetett ismételt szabálytalanságairól.

“Ott egyszerűen megpördültem Pérez által, és ez tönkretette a versenyünket. A bokszba kellett mennünk, és ez túl korai volt a kétkiállásos stratégiánkhoz és a gumik romlásához képest. Egyszerűen túl korai volt akkor a bokszba menni. De muszáj volt.”

A Péreznek megítélt büntetéssel kapcsolatban hozzátette.

“Szerintem saját magát bünteti, természetes büntetés, hogy ezt tette. Nem néz ki jól a számára, de ez van. Mi versenyzünk. Szar helyzetben volt, és egy szar mozdulatot tett.”

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner is világossá tette csalódottságát.

“Azt hiszem, nyilvánvalóan Checo érzi a nyomást” – mondta a Motorsport.com-nak. “Tudod, milyen nyomást érez. És ezek a dolgok megtörténnek.”

“Már azelőtt büntetést kapott, mielőtt nekünk jött, nem tudom pontosan, mit csinált a sárga alatt, de megszegte a szabályokat.”

“Nyilvánvalóan még egy kis nyomás, és akkor ezek a dolgok megtörténnek. Öt másodperc, de nincs következménye, mert utána kiállt. Sosem örülök annak, ha valakinek ki kell állnia, de ő most tönkretette a versenyünket, szóval ennek sem örülök.”

Arra a kérdésre, hogy Albon az ütközésekért járó szigorúbb büntetésekért könyörgött, a GPDA igazgatója, George Russell elismerte, hogy a kérdést meg kell vizsgálni.

“Ha megnézem a tavalyi Austint, amikor hibáztam Carlosszal [Sainz], és öt másodpercet kaptam érte, az tényleg áthajtásos volt” – mondta.

“Ez nehéz, mert mindig azt mondjuk, hogy nem szabad megítélni az eset következményét, de néha meg kell ítélni az eset következményét. Szóval felül kell majd vizsgálnom.”

“Elkerültem. Aztán megint megcsinálta Kevinnel. Mögötte voltam, így én láttam a legjobban mindenkit. Így egyértelműen nem igazán tanít semmit a versenyzőknek, mert a büntetések nem elég szigorúak. Úgy értem, ez már két futam egymás után megtörtént.”

Albon: Nincs autó, ami kibírt volna egy ekkora ütközést

Releváns cikkek