Quantcast
Legfrissebb híreink
Horner: A sprint formátum további tuningolásra szorul, több ponttal vagy fordított rajtráccsal
Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Horner: A sprint formátum további tuningolásra szorul, több ponttal vagy fordított rajtráccsal

A Forma-1 sprintfutamain további változtatásokra van szükség – mondta Christian Horner csapatfőnök, miután a sorozat tegnapi, 11. futam is dráma nélkül zárult.

Max Verstappen majdnem 10 másodperccel előzte meg Lewis Hamiltont, aki a 19 körös összecsapás végén hasonló előnnyel vezetett a harmadik helyezett Charles Leclerc előtt.
A Forma-1 2021-ben vezette be a sprintversenyeket, és azóta minden évben változtatott a formátumon. Horner szerint további változtatásokra van szükség.

“Még mindig úgy gondolom, hogy van mit tenni a sprintversenyek fejlesztése érdekében” – mondta tegnap.

“Még mindig úgy gondolom, hogy van egy olyan elem, amin tuningolni kell, [ez pedig] a formátum.”

A sprintversenyek eredetileg három pontot hoztak a győztesnek, és a nagydíj rajtelsorrendjének eldöntésére szolgáltak. A maximális pontszámot tavaly nyolc pontra emelték.

Az eredeti rendszer miatt érkező panaszok nyomán, amelyek szerint a konzervatív vezetésre ösztönzött, az F1 idén önálló versenyekké tette a futamokat, saját kvalifikációval. Horner azonban úgy véli, hogy ennél tovább kell menniük.

“Szerintem egy kicsit több veszélyt kell belevinni. Akár megfordítod a top 10-et, vagy ilyesmi – de aztán elég pontot kell hozzáadni ahhoz, hogy megérje a versenyzőknek, hogy tényleg nekivágjanak.”

“Még mindig nem érzem úgy, hogy ha megnyersz egy sprintversenyt, az nyilvánvalóan nem jelent olyan sokat, mint egy nagydíj.”

Bár a Forma-1 vezetése többször is hangsúlyozta, hogy a formátum sikeres, a rajongók reakciója vegyes volt, és sok versenyző, köztük Verstappen is kritizálta. Ennek ellenére Horner úgy véli, hogy az F1-nek továbbra is fenn kell tartania a sprintfutamokat.

“Egy olyan folyamatban vagyunk, ahol nyitottnak kell lennünk a változásra és az evolúcióra. Szerintem a koncepció rendben van, de úgy gondolom, a kivitelezésben jobb munkát végezhetünk, hogy izgalmasabbá tegyük a nézők számára.”

“A sprint koncepciója még mindig jó, csak azt gondolom, hogy a kivitelezésben van lehetőségünk arra, hogy valami kicsit másképp csináljunk” – tette hozzá.

“Úgy gondolom, hogy még mindig van mit tenni.”

“Nem tudom, hogy szórakoztatónak találtad-e a versenyt, de úgy gondolom, hogy ha több pont lenne potenciálisan elérhető, ha megfordítanád a top 10-et vagy valami hasonlót – nem tudom -, akkor el kell gondolkodni rajta, hogy finomhangoljuk” – zárta a Brit.

Albon: Csak 3-4 pilóta engedhetné meg magának az FIA 1 millió eurós büntetését

Releváns cikkek