Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Az FIA nemsemleges kifejezésekkel helyettesíti a hímnemű kifejezéseket az F2 és F3 szabálykönyveiben
Fotó: Carl Bingham / W Series
F2-F3

Az FIA nemsemleges kifejezésekkel helyettesíti a hímnemű kifejezéseket az F2 és F3 szabálykönyveiben

Az FIA módosította a Forma 2 és a Forma 3 szabályait, hogy a két sorozatban elsőként a versenyzőkre utaló valamennyi kifejezés nemsemleges legyen.

A Forma-1-hez hasonlóan az F2 és az F3 is nyitott a nemtől független versenyzők számára, ellentétben sok más nagy sportággal.

Ugyanakkor mindhárom sorozat – az FIA együléses piramisának legmagasabb szintje – sportszabályzata hímnemű nyelvezetet és névmásokat használ, és a versenyzőket sok esetben “he”-ként vagy “him”-ként említi az angol nyelvben használatos ő és neki kifejezésekkel..

Ezt nem csak azért kritizálták, mert nem megfelelő egy olyan bajnokságban, amely elvileg minden versenyzőt befogad, hanem azért is, mert potenciális kiskapukat teremt, ahol azt lehet állítani, hogy bizonyos szabályok szigorúan csak a férfi versenyzőkre vonatkoznak.

A mindkét bajnokság sportszabályzatának az újonnan frissített kiadásában a korábban használt férfias kifejezések helyett inkluzívabb, nemi megkülönböztetéstől mentes megfogalmazás szerepel. Ugyanez a változtatás nem történt meg a Forma-1 frissített sportszabályzatában.

A módosított nyelvezetre példa az F2-es szabályzat 24.15. cikke, amely előírja, hogy minden versenyzőnek legalább két keveréket kell használnia a vizes gumiabroncsok nélkül futó fő futamokon.

Az idei Forma-3-as bajnoki szezonban egy női versenyző is indult, Sophia Floersch, aki a PHM csapatnál versenyzett. Míg a Formula 2-ben idén nem indult nő, Tatiana Calderón a 2022-es szezon utolsó négy fordulójában a Charouz színeiben versenyzett.

Az FIA és a Forma-1 erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy növelje a női versenyzők lehetőségeit az együléses versenyzés legmagasabb szintjén.

Idén bevezették a kizárólag nőkből álló F1 Academy junior sorozatot. A 2024-es évben kizárólag támogató kategóriaként fog futni a Forma-1 nagydíj hévégéi során, és a 10 Forma-1-es csapat mindegyike támogat egy-egy versenyzőt a sorozatban.

Schumacher még látja az F1-be való visszakerülés esélyét

Releváns cikkek