Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
5 alkalom a múltban, amikor Ocon ütközött a csapattársával
Fotó: Wolfgang Wilhelm / Mercedes AMG Petronas
Paddock Pass

5 alkalom a múltban, amikor Ocon ütközött a csapattársával

A múlt hétvégi Monacói Nagydíj során az Alpine versenyzője, Esteban Ocon az első körben összeütközött csapattársával, Pierre Gaslyval. De sajnos nem ez volt az első alkalom, hogy az aktuális csapattársával keveredik balesetbe a pályán.

Esteban Ocon egy év kihagyással a 2016-os Belga Nagydíj óta tagja a Forma-1 mezőnyének. Akkor a Manor színeiben debütált, Rio Haryantót váltotta a Belga Nagydíjtól. Segített a debütálásban az is, hogy a Manor abban az évben a Mercedes erőforrásait használta, Ocon pedig a Mercedes junior programjának a tagja volt.

A Manor 2016 végén csődbe ment, Ocon a Mercedes segítségével viszont helyet kapott 2017-re a mezőnyben a szintén Mercedes erőforrásokat használó Force Indiánál, ahol 2018-ig Sergio Pérez csapattársa volt. 2018 végén mennie kellett a csapattól, mivel szezon közben a csőd szélén álló Force Indiát Lawrence Stroll felvásárolta, és a Williamstől hozta magával versenyzőnek a fiát, Lance Strollt.

2019-ben kihagyott egy évet, a Mercedes tesztpilótája volt, 2020-ban visszatért a mezőnybe, Nico Hülkenberget váltotta a Renaultnál. Itt érte el pályafutása első dobogós helyezését, a Szahír Nagydíjon a második helyen intették le. Azóta is ennél a csapatnál versenyzik, bár a Renault csapatát 2021-től átnevezték Alpine F1 Team-re. Ocon szerezte az Alpine eddigi egyetlen futamgyőzelmét a 2021-es Magyar Nagydíjon.

Róla röviden ennyit, most jöjjön a múltból az az öt eset, amikor összeütközött a pályán az aktuális csapattársával!

2017 – Azeri Nagydíj

Egy nagyon kaotikus futam volt ez, még akár az sem volt kizárható, hogy a Force Indiák valamelyike megnyeri a versenyt.

Lewis Hamilton, Baku
A verseny rajtja – Fotó: Glenn Dunbar / LAT Images / Pirelli

A 20. körben egy biztonsági autós fázist követő újrainduláskor Pérez és Ocon a negyedik és ötödik helyen álltak Lewis Hamilton (Mercedes), Sebastian Vettel (Ferrari) és Felipe Massa (Williams) triója mögött. Később mindhárman büntetések vagy technikai problémák miatt hátrébb csúsztak. Elméletileg szabad lett volna az út a Force Indiáknak egy kettős győzelemre.

Ám a Force India győzelmi álmait tönkretette Ocon forrófejűsége. A kettes kanyar kijáratánál Ocon meg akarta előzni Pérezt, de mindkét autó összeért. Ocon ráhúzta az autóját Pérezre, és jobb hátsó kerekével elkapta Pérez autójának bal első oldalát. Míg Ocon emiatt visszaesett, de legalább folytatni tudta a vezetést, Pérez elvesztette első szárnyát, és ki kellett állnia a versenyből később a baleset miatt. Ocon végül a hatodik helyen ért célba.

A verseny összefoglalója IDE vagy a képre kattintva megtekinthető.

Perez, Ocon

2017 – Belga Nagydíj

Pérez és Ocon immáron egy éven belül másodjára a belgiumi versenyen balesetezett egymással a pályán. A verseny 29. körében történt az incidens. A célegyenesnél Pérez falhoz szorította a csapattársát, Ocon az azt követő ütközésben elvesztette első szárnyának egyes részeit, Pérez pedig a jobb hátsó kerekét. Pérez később kiesett a versenyből, Ocon a 9. helyen ért célba.

Perez, Ocon
Fotó: Steven Tee / LAT Images / Pirelli

2018 – Szingapúri Nagydíj

A 2017-ben történt belgiumi eset után a Force India megtiltotta a pilótáinak az év hátralévő részére, hogy a csapat kárára egymással rivalizáljanak. Ezt a tilalmat a 2018-as évre feloldották, azonban a szabadon egymás elleni versenyzés Pérez és Ocon között a Szingapúri Nagydíjig tartott, mert a csapattársak a harmadik kanyar kijáratánál ütköztek az első körben, ami miatt Ocon autója a falnak ütközött, és kiesett a versenyből.

A Force Indiának égető szüksége lett volna abban az évben minél több pontszerzésre, mert a nyári szünet előtt szerzett összes pontot elveszítette, miután Lawrence Stroll megvette az istállót, és a tulajdonosváltás miatt új belépő csapatként lettek nyilvántartva. A csapat erős pontszerzéseket könyvelhetett el a Belga, illetve az Olasz Nagydíjakon, Szingapúrban pedig újabb pontszerzésre számítottak, miután mindkét pilóta bejutott a legjobb 10 közé az időmérőn. De végül egyik autó sem szerzett pontot, Pérez is csak a 16. lett.

A verseny összefoglalója IDE, vagy a képre kattintva megtekinthető.

Perez, Ocon

2022 – São Paulo-i nagydíj, sprintkvalifikáció

2021 és 2022 között az Alpine csapatánál Ocon Fernando Alonso csapattársa volt, akivel az utolsó közös szezonjukra megromlott a viszonya.

Ennek a versenyhétvégének nagy reményekkel vághatott neki az Alpine, mert Ocon a hatodik, míg Alonso a hetedik helyet szerezte meg az időmérőn. Ezekről a helyekről vághattak neki a sprintkvalifikációnak, amely 24 körös volt, és annak a végeredménye döntött a vasárnapi verseny rajtfelállásáról.

De Alonso és Ocon az első körben kétszer ért össze egymással. A 4-es kanyarnál Ocon kiszorította Alonsót a pályáról, aztán a rajt- és célegyenes felé menet a két pilóta összeért egymással, megsérült ezáltal Alonso első szárnya. Mindkét autó megsérült, és csak a 16., illetve a 18. helyeket szerezték meg a baleset miatt, Alonsót még egy 5 másodperces büntetéssel is sújtották a sprintkvalifikáció után.

A sprintkvalifikáció összefoglalója IDE, vagy a képre kattintva megtekinthető.

Ocon, Alonso

2023 – Ausztrál Nagydíj

2023-tól az Alpine-nál Ocon csapattársa Pierre Gasly lett, akivel a pletykák szerint nem valami jó a személyes kapcsolata.

Ocon, Alpine
Fotó: Lionel Ng / Pirelli

Ez a verseny rengeteg balesettel volt tarkítva, két alkalommal piros zászlóval meg is kellett szakítani azt. A második újraindítás során történt a baleset Gasly és Ocon között a verseny 56. körében, 2 körrel a verseny vége előtt. Gasly magára vállalta a hibát, és a futam után elnézést kért mind a csapattól, mind Ocontól.

Tsunoda: Megérdemeltük a pontokat

Releváns cikkek