Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Spanyol Nagydíj kezdetéig
Életrajz: Jean Todt, az előző francia Ferrari-csapatfőnök
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Paddock Pass

Életrajz: Jean Todt, az előző francia Ferrari-csapatfőnök

2023 óta a Ferrari Forma-1-es csapatának a csapatfőnöke a francia nemzetiségű Frédéric Vasseur. Mivel korábban Jean Todt személyében szintén egy francia csapatfőnök vezetésével sok sikert ért el a Ferrari, sokan Vasseurtól remélik az új sikerkorszakot. Jöjjön most a címben nevezett Jean Todt életrajza!

Születési nevén Jean Henri Todt a franciaországi Pierrefortban született 1946 február 25-én. Todt fiatalon megismerkedett az autóversenyzéssel: apja Mini Cooper S autóját kölcsönkérte egy barátja részére, hogy részt vegyen egy raliversenyen. Nem sokkal később Todt maga is raliversenyzőként és navigátorként kezdett dolgozni. Pályafutását 1981 végéig folytatta. 1981-ben csapattársával, Guy Frequelinnel megnyerték a Talbot csapatával a ralivilágbajnokságban (WRC) a konstruktőri világbajnoki címet.

Todt, mint a Peugeot Talbot Sport ralicsapatának csapatmenedzsere (1982-1993)

1982-ben a Peugeot-Talbot Jean Todtot nevezte ki csapatmenedzsernek. Ugyanebben az évben megkezdte a Peugeot 205 Turbo 16 fejlesztését. Az autó nagy sikert hozott: a Peugeot-Talbot volt a legjobban teljesítő csapat a GT-autósportkategóriák B csoportjában. 1985-ben és 1986-ban Todt a WRC-ben a konstruktőri és a versenyzői bajnoki címet is megszerezte a Peugeot-Talbottal. Todt 1993-ig a francia versenyistálló csapatfőnökeként dolgozott, és számos sikert ért el, többek között győzelmeket aratott a Dakar-ralin is (1987, 1988, 1989, 1990 és 1991).

Todt, mint a Ferrari csapatfőnöke a Forma-1-ben (1993-2007)

1993-ban Todt csatlakozott a Ferrari Forma-1-es csapatához, mint csapatfőnök. Todt feladata volt, hogy a már régóta sikertelen olasz istállót átszervezze, és visszavigye a csúcsra, hiszen egyéni világbajnoki címet utoljára 1979-ben ünnepeltek Jody Scheckter révén, konstruktőri bajnoki címet pedig utoljára 1983-ban szereztek.

Todt nem is tétlenkedett, első jele volt ennek, hogy a Benetton csapatától elcsábította 1996-ra az akkor kétszeres világbajnok Michael Schumachert, csapattársa Eddie Irvine lett. Érdekesség, hogy a Ferrari akkori versenyzőpárosa, Gerhard Berger és Jean Alesi a Benettonhoz távozott. 1997-ben érkezett szintén a Benettontól Ross Brawn technikai igazgatói pozícióba, továbbá Rory Bryne érkezett, mint főtervező, szintén a Benettontól.

Regnálása első bajnoki címe 1999-ben jött a csapattal, a Ferrari akkor a konstruktőri világbajnoki címet szerezte meg, ezt még zsinórban öt konstruktőri bajnoki cím követte 2000 és 2004 között, és még 2007-ben is sikerült egy alkalommal nyerni.

Todt vezetése alatt lett a sportág egyik legnagyobb rekordere Michael Schumacher, ugyanis 2000 és 2004 között öt alkalommal szerezte meg az egyéni világbajnoki címet, továbbá Todt vezetése alatt szerezte egyetlen egyéni világbajnoki címét Kimi Räikkönen 2007-ben a Ferrarival.

Jean Todt, Michael Schumacher, Ralf Schumacher
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Jean Todt és Michael Schumacher a Ferrarinál eltöltött közös sikerek után is barátok maradtak. Schumacher 2012-ben súlyosan megsérült egy síbalesetben, ami majdnem az életébe került. A kettőjük közötti különleges kötelék miatt Todt azon kevesek egyike, akik még mindig kapcsolatban állnak a hétszeres világbajnokkal. Todt a német Sport Bild portálnak egy interjúban elmondta, hogy sok alkalommal meglátogatja a Schumacher családot, amikor csak lehetséges, és megnézi a Forma-1-es futamokat Schumacherrel.

Todt további pozíciói a Ferrarinál (2004-09)

2004-ben Todtot a Ferrari vezérigazgatójává nevezték ki. Ezt a szerepet a csapatfőnöki beosztása mellett töltötte be. 2008-ban átadta a csapatfőnöki pozícióját Stefano Domenicalinak és ugyanezen év elején a vezérigazgatói pozíciójáról is lemondott. A Ferrari igazgatótanácsának a tagja maradt egészen 2009 márciusáig, amikor onnan is távozott, ezáltal 16 év után minden pozíciója megszűnt a Ferrarinál.

Todt, mint az FIA elnöke (2009-21)

Röviddel azután, hogy minden pozíciójáról lemondott a Ferrarinál, Todt váltotta Max Mosleyt az FIA elnöki posztján.

2009-ben a szavazáson ellenfele a korábbi ralivilágbajnok és négyszeres Dakar-rali győztes Ari Vatanen volt. Todt 135 szavazatot kapott, Vatanen 49 szavazatot kapott csak.

Jean Todt
Jean Todt 2019 decemberében – Fotó: Eric Vargiolu / DPPI / FIA

Todtot kétszer választották újra négy évre, és 2021-ig maradt az FIA élén. A 2021-es Forma-1-es Szaúd-Arábiai Nagydíj volt az utolsó verseny, amelyen Todt az FIA elnökeként részt vett. Utóda Mohammed Ben Sulayem lett 2021 decemberében.

Apáról fiúra száll az autósportos szerepvállalás

Jean Todtnak egy fia van Nicolas Todt személyében. Nicolas számos jól ismert pilóta menedzsere, köztük Felipe Massa, Daniil Kvyat, Pastor Maldonado és Charles Leclerc is az ügyfelei közé tartozik. Emellett Nicolas Todt számos egyéb kérdéssel is foglalkozott a motorsport világán belül. Például tehetség-megfigyelője is volt az alacsonyabb versenykategóriákból ismert ART csapatának, az ART-nek 2018-ig a társtulajdonosa is volt.

Alesi: Vasseur megismételheti a Schumacher-korszak sikereit a Ferrarinál

 

Releváns cikkek