Quantcast
Legfrissebb híreink
Hátralévő idő a Brit Nagydíj kezdetéig
Új videó a YouTube csatornánkon!
Maldonado egyetlen villanása – 2012, Spanyol Nagydíj
Fotó: Pirelli
Paddock Pass

Maldonado egyetlen villanása – 2012, Spanyol Nagydíj

Ezen a hétvégén a Spanyol Nagydíj kerül megrendezésre, és 12 évvel ezelőtt a barcelonai pályán szerezte pályafutása egyetlen futamgyőzelmét a Forma-1-ben ellentmondásos karriert befutó Pastor Maldonado.

Ezt a győzelmet azonban nem tudta felhőtlenül megünnepelni a Williams csapata, ugyanis tűz ütött ki a boxutca garázsukban, amelyet egy kinetikus energia-visszanyerő (KERS) egység meghibásodása okozott.

A Williams csapata 8 év után ünnepelte az első győzelmét, előtte Juan-Pablo Montoya tudott győzni a csapattal a 2004-es Brazil Nagydíjon. Maldonado győzelme a mai napig a Williams istálló utolsó futamgyőzelme.

A 2012-es Spanyol Nagydíj megnyerésével Maldonado lett az első és eddig egyetlen venezuelai Forma-1-es futamgyőztes autóversenyző.

Pastor Maldonado, Williams
Fotó: Pirelli

Hogyan dacolt Maldonado az esélyekkel

Maldonado tökéletes helyzetbe hozta magát, hogy esélyes legyen a győzelemre, miután megszerezte a csodának számító pole pozíciót, míg mellőle a helyi hős Fernando Alonso indult a Ferrarival.

Maldonado helyett Lewis Hamilton (McLaren) indult volna a pole-ból, de őt kizárták utólag az időmérő edzésről, mert a kvalifikáció harmadik szakaszában a pole-kör után nem jutott el elegendő üzemanyaggal a boxig.

Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Pastor Maldonado
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Amikor a lámpák kialudtak, Maldonadót Alonso megelőzte az első kanyarban, ami a hazai szurkolók körében óriási tombolást váltott ki.

A vezetés ilyen korai elvesztése nem bizonytalanította el a Williams pilótáját, aki továbbra is lőtávolságon belül maradt Alonsóhoz képest.

Fernando Alonso, Ferrari
A verseny rajtja – Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Maldonado Alonso közelében maradása lehetővé tette a Williams számára, hogy egy alávágásos taktikát hajtson végre. A Williams pilótájának a 25. körben végrehajtott boxkiállása biztosította, hogy tiszta pályán térhessen vissza a versenybe, miközben Alonso pechére a mezőny sűrűjébe, forgalomba tért vissza.

Ez azt jelentette, hogy amikor a Ferrari behívta Alonsót a boxkiállásra, az előnye Maldonadóval szemben nem volt elég nagy ahhoz, hogy az élen jöjjön vissza a versenybe. Maldonado következő boxkiállásánál azonban a jobb hátsó gumija lassan ment fel, így Alonso előtt megnyílt az ajtó.

Fernando Alonso, Pastor Maldonado
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Alonso az utolsó boxkiállása után hirtelen sokkal közelebb került a Williams pilótájához, bár az élen a Lotus versenyzője, Kimi Räikkönen állt, aki egy alternatív stratégiával próbálkozott.

A régi gumikon a 2007-es világbajnok lassú volt, aki így feltartotta Maldonadót, és ez lehetővé tette Alonsónak, hogy az utolsó boxkiállás után jelentős előnyre tegyen szert. Kulcsfontosságú volt a győzelem szempontjából Maldonadónak, hogy megtalálta az utat Räikkönen mellett, hogy csökkentse Alonso fenyegetését, két körrel Alonso utolsó kiállása után a DRS segítségével egy kiváló mozdulattal megelőzte Räikkönent az első kanyarban. Räikkönent később Alonso megelőzte, de már Maldonadót nem bírta utolérni. Az utolsó helyről Hamilton a nyolcadik helyre tudta előre verekedni magát. A győzelem kvázi egy megkésett születésnapi ajándék volt a csapatalapító és egyben csapatfőnök Sir Frank Williams számára, hiszen kb. 1 hónappal a verseny (május 13.) előtt ünnepelte (április 16.) a 70. születésnapját.

Pastor Maldonado, Williams

A verseny összefoglalója IDE, vagy a fenti képre kattintva megtekinthető.

Egy igazi káoszverseny – A 2019-es Német Nagydíj

 

Releváns cikkek