Quantcast
Legfrissebb híreink
Mi az a sprintverseny?
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 09: Max Verstappen of Red Bull Racing and The Netherlands leads away from the start during the F1 Grand Prix of Austria Sprint race at Red Bull Ring on July 09, 2022 in Spielberg, Austria. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202207090466 // Usage for editorial use only //
Formula 1

Mi az a sprintverseny?

A héten rendezik meg a Brazil Nagydíjat. Bár ez már a harmadik sprintverseny lesz a szezonban és hatodik az indulása óta, még vannak, akik nem tudják hogyan épül fel egy ilyen hétvége. Ezeknek a szurkolóknak ajánljuk ezt cikket.

21DE6E65 9A4C 49B9 A17D 6B22E2B1E174 | Rajtvonal Magazin
Forrás: Clive Rose/Getty Images/RBPC

A sprinthétvége formátumát 2021-ben vezették be a Forma 1-ben. A cél az volt vele, hogy egy izgalmasabb, kevésbé sablonos versenyt produkáljon vele a mezőny. Az első ilyen verseny tavaly Nagy-Britanniában volt.

Hogy épül fel egy hétvége?

Pénteken a szokásos módon megtartják az első szabadedzést. Itt viszont a csapatoknak nincs sok idejük új dolgokkal kísérletezni, mivel néhány órával később nem a második szabadedzés, hanem az időmérő következik. Az időmérő lényegében megegyezik egy átlagos hétvégivel, azon kívül, hogy a pilóták itt a sprintfutamra szerzik a pozíciókat. Aki itt megszerzi a polet, az csak a sprintversenyen indul biztosan onnan. Szombaton délelőtt megtartják a második szabadedzést, délután pedig a sprintfutamot – hivatalos nevén sprintkvalifikációt. A vasárnap változatlan, aznap tartják a főfutamot.

Mi az a sprintverseny?

A szombaton megrendezett “kisfutam” egy 100 kilométeres sprint. Ez egy normál futamtáv egyharmada, és ennek a végeredménye határozza meg a vasárnapi verseny rajtsorrendjét.

Oké, és ezt plusz díjazás nélkül bevállalták?

Egy sprinthétvége a pontok és költségvetési szempontból is különbözik egy normális nagydíjtól. A csapatok sprinthétvége alatt szerzett töréskárai és egyéb költségei nem számítanak a költségvetési sapka alá. Pontok szempontjából is “jól” járnak a csapatok. A sprintfutamon idéntől az első nyolc helyezett kap pontot. A győztestől kezdve 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot kapnak.

 

 

Borítókép: Red Bull Content Pool/Peter Fox/Getty Images

Reklám

Releváns cikkek