Quantcast
Legfrissebb híreink
FIA: A versenyzők büntetés nélkül használhatnak extra motorokat a továbbiakban
Formula 1

FIA: A versenyzők büntetés nélkül használhatnak extra motorokat a továbbiakban

A Forma-1-es csapatok azt a tájékoztatást kapták, hogy versenyzőik idén büntetés nélkül használhatnak extra erőforrás-alkatrészeket.

A sportszabályzat frissítése értelmében 2023-ban háromról négyre emelkedett a belsőégésű motorok, turbófeltöltők, MGU-K-k és MGU-H-k száma, amelyeket egy-egy versenyző használhat.
A módosításra azt követően került sor, hogy több versenyző már három versenyen belül, a 23 fordulós bajnokságban elkezdte felemészteni az erőforrás-alkatrészek korlátozott készletét.

Az Ausztrál Nagydíjat követően a Ferrari mindkét pilótájának új motort kellett bevetnie, Charles Leclerc pedig már a második MGU-H-ját használja.

Nyck de Vries, a Honda RBPT használója egy teljesen új erőforrást kapott, akárcsak a Mercedes motort használó Lando Norris. Egy másik Mercedes-motoros pilóta, George Russell várhatóan ezen a hétvégén új erőforrást kap, miután az Ausztrál Nagydíjon meghibásodott és kiesett.

A Renault az egyetlen beszállító, amelynek versenyzői továbbra is az eredeti erőforrást használják, a duó, Esteban Ocon és Pierre Gasly.

A többi szabálymódosításról ma állapodott meg az F1 Bizottság, majd ezt követően a Motorsport Világtanács elektronikus szavazással hagyta jóvá. Ezek között szerepeltek az F1 sprintverseny formátumának módosításai, amelyet ezen a hétvégén alkalmaznak először.

A csapatok azt is megtudták, hogy a fenntarthatósági kezdeményezésekkel kapcsolatos költségek idén nem számítanak bele a költségvetési plafonba, az FIA szerint “különös tekintettel a környezetvédelmi szempontokra”. A kizárások között szerepelnek “a fenntartható infrastruktúra kiépítésével, a versenyzők szén-dioxid-kibocsátásának auditálásával és nyomon követésével, a környezeti fenntarthatósági projektek előmozdításával foglalkozó jótékonysági szervezeteknek és a szén-dioxid-kompenzációs programoknak nyújtott adományok”.

A szabályzatot is frissítették, hogy tartalmazza az “autón végzett munka” fogalmának felülvizsgált definícióját, amelyet a Fernando Alonso Szaúd-Arábiai Nagydíjon kapott büntetése körüli vitát követően pontosítottak, amelyet később visszavontak.

Így néz ki az idei, 2023-as Azeri Nagydíj menetrendje

Forrás: racefans.net  

Releváns cikkek