Quantcast
Legfrissebb híreink
Slide Up
x
Körömrágós szezonkezdés az F1 Hungarian Championship A-ligájában
Fotó: F1HC / F1 23
Esport

Körömrágós szezonkezdés az F1 Hungarian Championship A-ligájában

Kovács Roland sikerével indult az F1 Hungarian Championship A-ligája, ami jelenleg a 8. szezonjában jár.

A szezonnyitó szaúdi versenyt mindenki izgatottan várta az F1HC berkein belül, hiszen az eddig alacsonnyabb bajnokságban pallérozódó pilóták és az abszolút újoncok kiszorították a mezőnyből az óriási A-ligás tapasztalattal rendelkező versenyzőket.

Kovács Roland címvédőként a Ferrarinál maradt, társa Prekker Norbert. Lassan ez annyira állandósul, mint a Marics Róbert-Greksza Tamás párosa, ám a bikásokat otthagyva az Aston Martinban próbálkoznak.

A rutinosak vonalát erősítve Lakatos Ádám összeállt Varga Ádámmal a Red Bullban, Ambrus Dávid pedig az újra A-liga indulási jogot kiharcoló, szintén rutinos Major Dominikkal alkotnak párost az Alpine színeiben.

Az előző A-liga mezőnyéből Zorkóczi Benedek komoly célokat kitűzve fog harcolni Nagy Bence oldalán a Williamsben, Nagy Csaba azzal a Dankos Attilával áll össze, akinek tempója simán meg lesz ahhoz, hogy a bajnokjelöltek között említsük.

Gergely Bálint és Sonn Máté közösen fogják szorgalmasan gyűjteni a pontokat a Mercédesznél Magyar Róbert pedig újra kiharcolva az A-liga indulási jogot Bakó Viktorral próbálnak az élre törni az Alfa Romeo csapatában.

Kósa Csaba és Árva Zénó az AlphaTauriban vitézkednek, de a selejtezők alapján Diósi Milán és Bai Benjámin komolyabban beleszólhat az élmenők dolgába, talán Kovács trónjára ők is komoly esélyesek.

F1 23, F1HC
Fotó: F1HC / F1 23

Amennyire vártuk, olyan izgalmas is lett az időmérő.  Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy Zorkóczi indulhat az élről az 1:25.976-os idejével, egyedül ment be 26 másodperc alá. Az időmérő szorosságáról még annyit érdemes megemlíteni, hogy a 13. helyezett is 5 tizeden belül volt még Beni idejéhez képest.

A futam technikai probléma miatt új lobbyval indult, így mindenkinek frissek voltak a rendelkezésre álló gumijai.

A rajtnál Kovács annyira megilletődött Zorkóczi aggresszív védekesét megtapasztalván, hogy Nagy Bence is el tudott menni a címvédő mellett. A kemény keveréken való indulás eleinte hátránynak számít, főleg ha Árva közepessel, később pedig Bai lágyakkal próbálta meg megelőzni Rolandot.

Amíg a Ferrari pilótája a 6. helyre visszacsúszott, addig a két Williams próbálta a lágyabb keverékű versenyzőket távolabb tartani maguktól, ám eljött az első biztonsági autós fázis, amit Dankos Attila tömegbalesete idézett elő, itt több autó is sérült, emiatt büntetve is lett a futam után.

Kovács Roland, Marics Róbert, Ferrari, Aston Martin, F1
Fotó: F1HC / F1 23

A mezőny nagy része be is jött kereket cserélni, Kovács viszont kitartott a kemények mellett, így újra ő állt az élre.

Egy kört sem mentek, újra be kellett jönni a biztonsági autónak Kósa kiesése miatt, viszont most kerécserére csak azok jöttek, akik sérültek a baleset során.
A 10. körben folytatódhatott a tizedek faragása, Magyar Róbert csúszott néhány helyet hátra a kemény keverék miatt, közben pedig Marics vette át a vezetést Kovácstól. Zorkóczi vezetési hibából előidézett egy újabb balesetet, Gergely Bálint itt fejezte be futamát.

A mezőny pedig újra a biztonsági autó mögött sorakozott fel, újabb lehetőség a kerekek kicserélésére, amit a pilóták meg is tettek. Kovács megelőzte Maricsot a boxutcában, de fenyegetve érezhette magát, mivel Róbert lágyakon volt, míg Roland közepeseken.

Egy újabb baleset kicsit kettévágta a mezőnyt, ám izgalomból maradt bőven az utolsó 10 körre.
Marics Róbert, Kovács Roland, Bai Benjámin és Prekker Norbert ide-oda előzgették egymást kilenc körön át, aminek végén Kovács az utolsó körös előzésével, illetve az utolsó kanyaros kemény védekezésével bebiztosította a futamgyőzelmét. Bai Benjámin élete első F1HC A-ligás futamán a dobogó legalsó fokán ünnepelhetett.

“Körről körre, kanyarról kanyarra kellett gondolkodnom, mit kéne csinálnom. Elképesztő csaták voltak végig, szerintem ilyen lesz végig a szezon.”

Így nyilatkozott Kovács arra a kérdésre válaszolva, hogyan érezte magát a futam alatt.
Az érdeklődők az F1 Hungarian Championship YouTube-csatornáján tudják visszanézni.

A következő futam vasárnap 18:45-kor Miamiban lesz, egy hasonlóan szűk pályán. Az izgalmak is hasnolítani fognak a mostani futamhoz.

Tömegbaleset okozásáért Zorkóczi Benedek büntetőpontokat kapott, így a következő futamon eltiltását tölti. A 2. fordulót a Liga Twitch-csatornáján tekinthetik meg.

Hamilton: A Red Bull egyértelműen a távolban van

Slide Up
x

Releváns cikkek