Quantcast
Legfrissebb híreink
Tost: Az újonc pilótáknak legalább három évre van szükségük az F1-ben
Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool
Formula 1

Tost: Az újonc pilótáknak legalább három évre van szükségük az F1-ben

Az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost szerint az új Forma-1-es pilótáknak legalább három évre van szükségük ahhoz, hogy bebizonyítsák, hogy képesek a legmagasabb szinten versenyezni.

Tost, aki az év végén távozik posztjáról, az elmúlt 18 évben számos újoncot irányított a Red Bull junior pilóták számára létrehozott csapatánál. Az idő nagy részében a csapat Toro Rosso néven volt ismert.
A csapat jelenlegi versenyzői Yuki Tsunoda, aki harmadik F1-es szezonját tölti, és Nyck de Vries, aki csak egyszer indult tartalék pilótaként, mielőtt az AlphaTaurival megkezdte első teljes szezonját.

“Yuki nagyon jó munkát végez. Látható, hogy a tanulási görbéje nagyon jól halad felfelé” – mondta Tost.

“És Nyck, ahogy mindig mondom, ha egy újonc a Forma-1-be érkezik, akkor minimum három évre van szüksége, hogy megértse, mi folyik itt.”

De Vries egyike annak a két versenyzőnek, aki idén még nem szerzett pontot, a szintén újonc Logan Sargeant mellett. Tost szerint időt kell adni neki, és hogy még az olyan leendő bajnokoknak is voltak nehéz időszakai pályafutásuk elején, mint Sebastian Vettelnek.

“Ahogy mindig mondom, [ez] a tanulási folyamat és a ‘bukási időszak’, mert ha a versenyzők nem buknak, akkor nem ismerik a határokat. Ezt a hitelt meg kell adni nekik, különben nem működik. Nem volt olyan versenyző, aki ne ütközött volna. Emlékszem Sebastianra, talán az első futamokon az első körben jött vissza, legtöbbször az orrkupola nélkül. Ez a játék része.”

A Forma-1 az elmúlt szezonban csökkentette a versenyzők számára rendelkezésre álló edzésidőt. Még három évvel ezelőtt minden fordulóra négy órányi gyakorlás jutott. Most egy rendes fordulóra három, a hat sprintversenyre pedig csak egy-egy óra jut.

A szezon első sprintversenyén, a Baku City Circuit pályán Tost elmondta, hogy a gyakorlás csökkentése különösen kemény az újonc versenyzők számára.

“Van egy szabadedzésünk, aztán jöhet a kvalifikáció. Ez problémás a fiatal versenyzők számára. Az újoncok számára, hogy a legtöbbet hozzák ki a pályából és a gumikból a kvalifikáción. Ez tényleg nehéz feladat.”

Tegnap olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a Red Bull tartalékversenyzője, Daniel Ricciardo nemrég ülés próbát csinált Tost csapatánál, amelynél 2012-ben és 2013-ban is versenyzett, ami találgatásokra adott okot De Vries jövőjével kapcsolatban. A RaceFans azonban úgy tudja, hogy ez az ülés próba már jóval korábban megtörtént, és Ricciardo nem került szóba De Vries helyére. Liam Lawson, aki jelenleg a Super Formulában versenyez, várhatóan a következő versenyző lesz a sorban az esetlegesen felszabaduló ülésre.

Ricciardo Silverstone-ban tesztelheti a 2023-as Red Bullt

Forrás: racefans.net  

Releváns cikkek