Quantcast
Legfrissebb híreink
Albon: Csak 3-4 pilóta engedhetné meg magának az FIA 1 millió eurós büntetését
Fotó: Williams Racing
Formula 1

Albon: Csak 3-4 pilóta engedhetné meg magának az FIA 1 millió eurós büntetését

A Forma-1-es versenyzők többsége nem engedhetné meg magának, hogy kifizesse az FIA által bejelentett új maximális bírságot – véli Alexander Albon.

A sportot irányító testület tegnap jelentette be, hogy 1 millió euróra (370 millió Ft) emeli a maximális bírságot, amelyet a versenybírók a világbajnoki futamokon kiszabhatnak.

Albon, aki 2019-es debütálása után negyedik szezonját tölti pilótaként, azt mondja, hogy a legtöbb pilóta pályafutása korai szakaszában nem engedhetne meg magának egy ilyen összeget.

“Azt hiszem, az emberek nem is tudnák, különösen a Forma-1-es versenyzői lét első két-három-négy évében, hogy a fizetések egyáltalán nem olyanok, mint amilyennek az emberek valójában gondolják. Kemény pénzbírság lenne, ha eladósodnának érte.”

Albon rámutatott, hogy a versenyzőknek évente hat számjegyű összegeket kell fizetniük az FIA-nak az F1-es szuperlicencekért is.

“Már most is fizetjük a szuperlicenc díjainkat, amelyek már így is rendkívül drágák. Nem ismerek olyan sportágat, ahol magadnak kell fizetned azért, hogy belépj. Azt hiszem, ez már önmagában egy kicsit másnak tűnik, mint a legtöbb sportág.”

Gyanítja, hogy csak a legjobban fizetett versenyzők közül csak egy maroknyi lenne képes kifizetni egy egymillió eurós bírságot.

“Végül is, ha ezt egymillióra emelik, akkor bizonyos értelemben három-négy versenyzőt vesznek célba, mert senki más nem engedhetné meg magának ezt.”

Kevin Magnussen, aki öt évvel Albon előtt debütált az Forma-1-ben, azt mondta, kizárt, hogy ő képes lenne kifizetni egy ilyen összeget.

“Eltűnnék, és soha többé nem találnának meg” – mondta az FIA tegnapi sajtótájékoztatóján.

“Nem tudom, milyen bűncselekmény az ilyen, hogy egymillió, de ez nevetségesen hangzik.”

Sok versenyző még nem hallott az új bírságról, amikor tegnap Austinban a médiának nyilatkoztak. Fernando Alonso azt mondta, hogy a megemelt limit, amely négyszerese a korábbi szintnek, nem hangzik megfelelőnek.

Az Aston Martin pilótája, az F1 történetének legtapasztaltabb versenyzője, és úgy gondolják, hogy az egyik legjobban fizetett sztár. Szerinte egy ilyen magas büntetés bevezetése nem vet jó fényt a sorozatra.

“Egy olyan sportágban vagyunk, amely már most is nagyon elitnek, nagyon zártnak számít” – mondta Alonso.

“Szembesülünk néhány fenntarthatósággal, környezettel kapcsolatos témával. Megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy elérhetőbbé váljunk. Ez mindenki sportja és az ehhez hasonló dolgok, szóval amikor ilyen nagy számot teszel ki valamiből, az nem tűnik helyesnek.”

Russell kiváltságos helyzetben érzi magát Hamilton csapattársaként

Releváns cikkek