Quantcast
Legfrissebb híreink
Slide Up
x
Apák és fiúk a Forma-1 mezőnyében
Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Paddock Pass

Apák és fiúk a Forma-1 mezőnyében

A Forma-1 kezdete óta sok alkalommal volt arra példa, hogy egyes versenyzők gyermekei is megfordultak a mezőnyben, kvázi apáról fiúra szállt az autóversenyzés. Felsorolnék pár ismertebb nevet most ezen cikkemben, a teljesség igénye nélkül. Pályafutásukat nagyvonalakban mutatom be.

Van amikor ez a dolog áldás, de több alkalommal átok is volt. Főleg, ha az édesapa korábban egy nagyon sikeres versenyző volt a Forma 1-ben, szinte mindig ugyanazt a teljesítményt várja el a közvélemény és a szurkolók nagy része a gyermeküktől. Vagy még többet. Olyan szempontból viszont jó a családi örökség, hogy nagyon sokat lehet tanulni az “öregedtől”. Akkor nézzünk is most egy pár példát!

Graham Hill és Damon Hill

Talán a leghíresebb apa-fia páros a Forma 1-ben. Graham Hill 17 éven át volt a mezőny tagja 1958 és 1975 között. Két világbajnoki címet gyüjtött be, az elsőt 1962-ben a BRM-el, a másodikat 1968-ban a Lotusszal. A mai napig ő az egyetlen autóversenyző, aki meg tudta szerezni a “Triple Crownt”, mert a Monacói Nagydíj mellett az Indianapolisi 500-at, illetve a 24 órás Le Mans-i versenyt is meg tudta nyerni. Monacóban öt alkalommal nyert Forma 1-es futamot. 1975-ben repülőgép balesetben vesztette életét.

Fotó: GREGORY LENORMAND / DPPI / Red Bull Content Pool
Damon Hill a korábbi csapattárs Alain Prosttal – Fotó: GREGORY LENORMAND / DPPI / Red Bull Content Pool

Édesapja halálakor Damon Hill mindössze 15 éves volt. Damon Hill 1992-ben mutatkozott be a Forma 1-ben az egykor sikeres, ám addigra már elszegényedett Brabham csapatánál, majd 1993-ra szerződtette a Williams csapat, olyan neves csapattársai voltak, mint Alain Prost, Nigel Mansell, Aryton Senna vagy Jacques Villeneuve. 1996-ban a Williamsszel világbajnok lett, ezzel Graham és Damon Hill lett az első olyan apa-fia páros, akik közül mind a kettő világbajnok lett. A Williamstől 1997-re az Arrowshoz igazolt, ebben az évben, a Magyar Nagydíjon adott alapot a híres Palik László kommentálásnak (“Hová tűnt Damon Hill?”), 1998-ban és 1999-ben a Jordannél versenyzett, innen vonult vissza.

Gilles Villeneuve és Jacques Villeneuve

Gilles Villeneuve-öt korának egyik legnagyobb zsenijeként tartották számon. 1977-től egészen 1982-ben bekövetkezett versenybalesetben bekövetkezett haláláig versenyzett a Forma 1-ben. A McLarennél debütált 1977-ben, onnan viszont egy év után távozott, majd egészen haláláig a Ferrari pilótája volt. Soha nem szerzett világbajnoki címet, legjobb összetettbeli helyezését 1979-ben érte el, amikor csapattársa, Jody Scheckter mögött a második lett. 1982-ben a Belga Nagydíjon Zolderben Jochen Masszal balesetezett, és a balesetben elhunyt.

Max Verstappen és Jacques Villeneuve a 2022-es Kanadai Nagydíjon. A pálya Gilles Villeneuveről lett elnevezve - Fotó: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool
Max Verstappen és Jacques Villeneuve a 2022-es Kanadai Nagydíjon, Montrealban. A pálya Gilles Villeneuveről lett elnevezve – Fotó: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Gilles fia, Jacques Villeneuve 1996-ban debütált a Forma 1-ben a Williams csapattal. Első versenyén már a pole pozícióból rajtolt, és meg is nyerhette volna élete első versenyét Ausztráliában, de az autójából szivárogni kezdett az olaj, így csak a második helyen ért célba csapattársa, Damon Hill mögött. Első szezonjában már bajnoki ezüstérmes volt. 1997-ben már meg tudta szerezni a bajnoki címet, ebben az évben volt az az emlékezetes ütközése Michael Schumacherrel Jerezben az évzáró futamon. 1999-ben Craig Pollockkal megalapította a BAR csapatot a Forma 1-ben, viszont már korábbi sikereit nem tudta megismételni, itt 2003-ig versenyzett, 2004-ben 3 futam erejéig a Renaultnál, 2005-ben a Saubernál, 2006-ban a BMW Saubernál versenyzett egy fél szezont.

Keke Rosberg és Nico Rosberg

Keke Rosberg 1978-ban mutatkozott be a Forma 1-ben, az első négy szezonját gyenge csapatoknál töltötte (Theodor, Wolf, Fittipaldi), 1982-re szerződtette le a Williams, ahol első évében világbajnok tudott lenni, úgy, hogy mindösszesen egy futamgyőzelmet szerzett az egész évad során. 1985-ig versenyzett a Williamsnél, 1986-ban volt az utolsó szezonja a Forma 1-ben, a McLaren csapatánál.

Nico Rosberg és Michael Schumacher 2010-ben - Fotó: Mercedes AMG Petronas
Nico Rosberg és Michael Schumacher 2010-ben – Fotó: Mercedes AMG Petronas

Fia, Nico Rosberg 2006-ban mutatkozott be a Forma 1-ben a Williamsnél. Apja, Keke finn, anyja, Sina német állampolgár, Nico német színekben versenyzett, több nyelven beszél folyékonyan (angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul), de édesapja anyanyelvén, finnül nem beszél. Hillék után a második család a Rosberg család, ahol apa és fia világbajnok lett.

A Williams akkoriban indult leszállóágba, amikor Nico Rosberg bemutatkozott náluk, élete első versenyén, Bahreinben pontszerző helyen ért célba a 7. helyezésével. A Williamsnél 2009-ig versenyzett, 2010-ben a Brawn GP-ből alakult Mercedesnél kezdett el versenyezni, itt is versenyzett pályafutása végéig, 2016-ig, világbajnokként vonult vissza.

Jos Verstappen és Max Verstappen

Jos Verstappen 1994-ben mutatkozott be a Forma 1-ben, ekkor a Benettonnál versenyzett Michael Schumacher csapattársaként. Ebben az évben érte el pályafutása legjobb eredményeit, két harmadik helyezést, a Magyar Nagydíjon és a Belga Nagydíjon. Később már csak gyengébb csapatoknál versenyzett egészen 2003-ig. (Simtek, Footwork, Tyrrell, Stewart, Arrows, Minardi).

Jos Verstappen és Max Verstappen - Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Jos Verstappen és Max Verstappen – Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Fia, Max Verstappen 2015-ben, mindössze 17 évesen mutatkozott be a Forma 1-ben a Red Bull fiókcsapatánál, a Toro Rossónál, a sportág történetének legfiatalabb versenyzőjeként. Később miatta is hoztak új szabályt, hogy 18 éves kor alatt nem lehet bemutatkozni a Forma 1-ben. 2016-ban a Spanyol Nagydíjon már a Red Bullnál versenyzett a Toro Rossóhoz visszahelyezett Daniil Kvyat helyén, és már rögtön nyert is az első futamán. Azóta is náluk versenyzik. 2021-ben jött el az ő ideje, egész évben kiélezett küzdelmet vívott a Mercedesnél versenyző hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnal, végül a címet az utolsó futamon, az Abu-Dhabi Nagydíjon biztosította be, máig vitatott körülmények között. 2022-ben és 2023-ban is ő lett a világbajnok, erősen dominálva mind a két évet.

Michael Schumacher és Mick Schumacher

Talán Michael Schumachert senkinek sem kell bemutatnunk, Lewis Hamiltonnal egálban a sportág legeredményesebb versenyzője a hét világbajnoki címével. 1991-ben mutatkozott be a Jordannél a Belga Nagydíjon, a hetedik helyre kvalifikált nyomban, a futamról kiesett, azonban Flavio Briatore felfigyelt rá, és a következő futamra leszerződtette a Benettonhoz. Ott egészen 1995-ig versenyzett, 1994-ben és 1995-ben világbajnok lett, 1996 és 2006 között a Ferrarinál versenyzett, 2000 és 2004 között összesen 5 világbajnoki címet szerzett meg, 2006-ban átmenetileg visszavonult a sporttól, 2010-ben visszatért a Mercedes színeiben, azonban már nem tudta a korábbi sikereit megközelíteni sem. 2012-ben véglegesen visszavonult, 2013-ban bekövetkezett síbalesete óta sajnos nem láthattuk egy alkalommal sem a nyilvánosság előtt.

Mick Schumacher - Fotó: Mercedes AMG Petronas
Mick Schumacher – Fotó: Mercedes AMG Petronas

Fia, Mick Schumacher 2021-ben mutatkozott be a Forma 1-ben a Haas színeiben. Pontot nem szerzett, viszont a csapattársától, Nikita Mazepintől stabilan erősebb teljesítményt nyújtott. 2022-re is maradt a csapatnál, az egy év kihagyás után visszatérő Kevin Magnussen csapattársaként. Magnussen egy év kihagyással is jóval erősebb teljesítmény nyújtott Schumachernél, Magnussen 25 pontot szerzett, míg Schumacher csak 12-őt. Év végén távoznia kellett a csapattól, és a Ferrari akadémiáról is kikerült. 2023-tól a Mercedes tesztpilótája, 2024-től az Alpine pilótája a WEC-ben.

Norris és Piastri szerint a McLaren bizonyos időszakokban megtudja majd verni a Red Bullt

Slide Up
x

Releváns cikkek