Quantcast
Legfrissebb híreink
Slide Up
x
A Mahindra csapatfőnöke szerint a Dél-Afrikai kudarc fájdalmas volt
Fotó: Sam Bagnall/FIA Formula E
Formula E

A Mahindra csapatfőnöke szerint a Dél-Afrikai kudarc fájdalmas volt

Egy profi versenycsapat számára szinte a legrosszabb dolog, ami történhet, amikor elrepülni a világ másik felére, és megtudják, hogy az autók biztonsági problémája miatt nem indulhatnak.

A Mahindra, az indiai Formula E csapat és az ABT Cupra a múlt hónap végén az utolsó pillanatban lépett vissza a Dél-Afrikai ePrix-ről, miután hirtelen hátsó felfüggesztési problémák léptek fel.

A négy héttel ezelőtti dél-afrikai verseny reggelén a mérnökök egy problémát fedeztek fel a hátsó felfüggesztésnél. A probléma balesetveszélyes lehetett, így Frédéric Bertrandnak a csapatfőnöknek nem maradt más választása, minthogy visszalépjen a csapattal a versenyből, akiket az ABT Cupra követett, akik az ügyfélcsapatuk.

Visszatekintve Bertrand teljes mértékben kiáll a döntése mellett.

“Azt hiszem, Dél-Afrikában túl kockázatosnak tartottuk ahhoz, hogy megkockáztassuk, hogy egy ilyen igényes, rázós és gyors pályán nyomjuk az autókat. Ennek racionálisan és nem érzelmileg kell történnie, mert pusztán érzelmileg próbálsz meg menni és versenyezni, és elkezded elfelejteni az összes figyelmeztetést, az összes tényszerű dolgot, amelyek azt mutatják, hogy nem szabad csinálni. Ezért nem annyira érzelmi döntésről van itt szó.”

Az órák intenzívek voltak, sok beszélgetést tartottak a csapattal.

“Először el kell magyarázni a pilótáknak, és ők nagyon gyorsan megértették. Az biztos, hogy nagyon csalódottak, mert számukra ez egy lehetőséggel kevesebb, hogy megmutassák, hogy tudnak gyorsak lenni. Az egyetlen dolog, ami igazán fontos volt, az a reakció a garázsban, hogy az emberek a következő versenyre való fejlesztésre koncentráljanak, de arra is, hogy megtalálják azt a megoldást, és minden szükséges erőfeszítést megtegyenek a mielőbbi átalakítás érdekében. Ez megtörtént, így ez nem csak ránk, hanem az ügyfélcsapatunkra is hatással van.”

“Az biztos, hogy nagyon kiábrándító volt [számukra], de látták az alkatrészeket és látták, hogy mi történik. Szóval mindannyiunknak van annyi tapasztalata a sportban, hogy mindannyian megértették vagy előre látták, hogy ez lehet az egyetlen elérhető lehetőség. Szóval, mindenki nagyon profin reagált.”

Mahindra, Formula E
Fotó: Carl Bingham/FIA Formula E

Az angliai gyárban az elmúlt hetekben rengeteg kemény munkát végeztek, hogy végleges megoldást találjanak a hátsó felfüggesztésre. Ez viszonylag gyorsan rendelkezésre állt, és bevezetésre került az autókban, majd benyújtásra került az FIA-hoz jóváhagyásra.

“Néha az idő szorítása segít a jó döntés meghozatalában. Szóval, most úgy érkezünk Sao Paulóba, hogy biztosak vagyunk benne, hogy van egy jó megoldásunk, és hogy ez a megoldás érvényes lesz, amit talán már az elejétől fogva be kellett volna vezetnünk, de hát ez van.”

Bertrand a továbbiakban pozitívumokkal folytatta, amikből rengeteget tanult mind ő, mind a csapat egyaránt.

“Ez egy nagyon fájdalmas tanulási tapasztalat volt. Nem kellett ütközést szenvednünk, és biztosan megvédtük a versenyzőket, ami egyértelműen az első számú célunk volt. Szóval ez most már remélhetőleg a múlt témája, de rengeteg tanulság származik belőle abból, hogy hogyan kezeljük az ilyen helyzeteket másképpen, és hogyan gondoskodjunk arról, hogy a jövőben ne legyenek ilyen típusú nehézségeink. Az autó teljes körű értékelését is elvégeztük, ha bármilyen más területen kétségeink merülnének fel. Most már mindent kézben tartunk, és a bizalom szintje ismét magas.”

A Dél-Afrikai balhé mindenekelőtt megmutatta a csapatnak és főleg a külvilágnak, hogy milyen bonyolult is az autóversenyzés.

“Ez is azt a gondolatot erősíti, hogy egy apró dolog, egy kis részlet, mindenkit padlóra küldhet. Szóval, ez tényleg mindenkit ráébreszt arra, hogy még ha néha könnyűnek is tűnik az autók pályára állítása, ez nem olyan egyszerű. Felelősségünk van, és mindenkinek megvan a maga felelőssége a csapatban, és a csapat bármely szintjén.”

Fenestraz készen áll a GEN3-as autó által kínált kihívásokra

Forrás: gpblog.com  
Slide Up
x

Releváns cikkek