Quantcast
Legfrissebb híreink
Verstappené az utolsó futamgyőzelem, Leclerc második a világbajnokságban
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 20: Third placed Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing performs a celebratory donut during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 20, 2022 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202211202859 // Usage for editorial use only //
Formula 1

Verstappené az utolsó futamgyőzelem, Leclerc második a világbajnokságban

Az év utolsó nagydíját Max Verstappen nyerte, ezzel 15-re növelve az egy szezonban szerzett futamgyőzelmek rekordját. A verseny elején úgy tűnt, a Ferrari nem elég erős Pérez legyőzéséhez, ám kiváló gumikezeléssel mégis sikerült Leclercnek megszereznie a második helyet a versenyen és a bajnokságban is.

Verstappen és Pérez
Forrás: Rudy Carezzevoli/Getty Images/RBCP

A rajtnál nem sok történés volt. Az élmezőnyben egyedül Hamiltonnak sikerült előznie. Miután megelőzte Sainzot az első kanyarnál, a spanyol nem sokkal később visszatámadott. Hamilton a bukótéren keresztül menekült, viszont a rázókő megdobta az autóját, amiből később még gondja lett. Végül néhány oda-vissza előzés után a brit versenyző tudott elöl maradni a verseny nagy részére.

Ekkor még úgy tűnt, Sebastian Vettel utolsó futama a megszokottnál jobban sikerülhet. A kerékcserék után nagyon jól használta ki az őt előző élmezőny szélárnyékát, ezt többször is megjegyezték a kommentátorok. Egy kiállásos taktikán volt az Aston Martin Vettellel, de túl sokáig maradtak kint és annyi időt veszítettek, amit már nem tudtak visszanyerni, így Vettel csak a 10. lett. Mikor a német versenyző kifele tartott a boxutcából, túl hamar kapcsolta ki a sebességszabályozót, és a maximális 80km/h helyett 87-tel ment egy kis ideig. Meglepő módon a versenyigazgatás részéről nem jött semmiféle visszajelzés az üggyel kapcsolatban.

George Russellnek lassú kerékcseréje volt. Miután alig sikerült feltenni a jobb hátsó kereket, ráengedték Lando Norrisra, akinek állóra kellett fékeznie a kerekeit, hogy meg tudjon állni a Mercedes mögött. Russell 5 másodperces büntetést kapott emiatt.

Russell és Norris esete
Forrás: F1 Twitter

Fernando Alonso utolsó Alpine-os versenye szépen tükrözte a szezonját. Miután végig szoros versenyben volt másokkal a 28. körben megadta magát alatta az autó, és ki kellett állnia a versenyből.

A 39. körben Mick Schumacher próbálta Nicholas Latifit előzni, sikertelenül. A 9. kanyarban Schumacher betette belülre, de hozzáért Latifi hátsó tengelyéhez, amitől mindkettőjük megpörgött. Egy szinkronban végrehajtott piruett után mindketten folytatni tudták a versenyt, Schumacher 5 másodperc büntetést kapott. Az 55. körben, nem sokkal az után, hogy Sergio Pérez megelőzte Hamiltont, a brit pilóta autója hirtelen lelassult, és Sainz elment mellette. Valószínűleg a futam elején történt bukótérben történt ugratás hatására szép lassan tönkrement a Mercedes váltója.

Reklám

A verseny legnagyobb meglepetése talán a Ferrari gumikezelése volt. A futam elején úgy tűnt, Leclerc nem tudja utolérni Pérezt, viszont ahogy teltek a körök kezdett körvonalazódni, hogy a Ferrari gyepálja legkevésbé a gumikat. A csapat Leclercet 1 kiállásos taktikára tette, ami kifizetődött. Az utolsó körig benne volt, hogy Pérez utoléri a monacóit a jobb gumikon, de végül 1,3 másodperc különbséggel futottak be. Ez azt jelenti, hogy mivel Leclerc szerzett több pontot, ő lett a második a világbajnokságban.

Max Verstappen talán a szezon egyik legkönnyebb futamgyőzelmét húzta be, senkitől sem zavartatva futotta köreit. A befutó után kölcsönösen gratuláltak egymásnak a csapattal és egy kis fánkozással szórakoztatták a közönséget.

Reklám

A végeredmény:

Verstappen, Pérez és Leclerc a pódiumon

 

 

 

Borítókép: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

 

Releváns cikkek