Quantcast
Legfrissebb híreink
Domenicali kritizálja Andretti hangos csatlakozni akarását
Fotó: Greg Doherty/Getty Images/Formula 1
Formula 1

Domenicali kritizálja Andretti hangos csatlakozni akarását

A Forma-1 főnöke, Stefano Domenicali “nem igazán okos” döntésnek nevezte Andretti nagyon hangos hozzáállását a rajtrácsra való csatlakozáshoz, de tagadta, hogy az F1 felsőbb vezetése barátságtalan lett volna a csapattal szemben.

Előző hónapban Andretti tett egy új kísérletet mely során a Cadillac amerikai autógyártón keresztül a General Motorshoz csatlakozott, ami a F1 házatáját nem igazán hatotta meg.

A csapattulajdonos Michael Andretti a Forbesnak nyilatkozva úgy reagált, hogy az ajánlatának elfogadásával szembeni tartózkodás “a kapzsiságról szól”, és azzal vádolta a jelenlegi csapatokat, amelyek mindannyian a díjfizetés csökkenésével néznek szembe, ha egy 11. csapat csatlakozik, hogy “csak magukra figyelnek, és nem azt nézik, mi a legjobb a sorozat általános növekedése szempontjából”.

Egy interjú során Domenicali elégedetlenségét fejezte ki Andretti taktikájával kapcsolatban, és azt állította, hogy az F1 prioritása jelenleg az, hogy megőrizze a 10 bevált csapata értékét.

“Először is, mindenkit szívesen látunk, aki értéket tud adni a versenyzéshez. Itt az Andretti-ről van szó, Marioról és Michael-ről, akiket már hosszú, hosszú évek óta ismerek természetesen. Az nem igaz, hogy nem vagyunk elfogadóak, ez egy rossz megfogalmazás.”

“Szerintem tisztelnünk kell mindenkit. Voltak olyan csapatok, mint Mario Andretti és Michael Andretti, amelyek nagyon hangosan hangoztatták, hogy be akarnak lépni a Forma-1-be. Véleményem szerint [nem okos dolog] azt mondani, hogy a csapatok mohók, hogy megvédjék magukat, de ez az én véleményem, de vannak mások, akik sokkal kevésbé hangosak, akik szeretnének a Forma-1-be jönni.”

“Szóval van egy folyamat, amit tiszteletben kell tartani, és az FIA-val együtt gondoskodunk arról, hogy az illetőt tiszteletben tartsák, és ha minden elem adott, akkor nagyon szívesen látják. Sok dimenziót kell majd figyelembe venni, és nem kell túlreagálnunk, mert valaki nyomkodja a lift ajtó gombját.”

Pirelli
Fotó: Pirelli

“Cselekednünk kell, mert úgy gondolom, hogy ma sokkal fontosabb, hogy megvédjük a sportág növekedését, és azoknak a csapatoknak a fenntarthatóságát is, amelyek befektettek a Forma-1-be azokban az időkben, amikor a dolgok másképp alakultak. Tehát ennek a befektetésnek az értéke ma, tisztán kereskedelmi szempontból, sokkal másabb, mint néhány évvel ezelőtt volt. Szóval úgy gondolom, hogy a folyamatot, amit véghez fogunk vinni, komolyan, a megfelelő módon fogjuk elvégezni, és senki sem teheti ezt a szorongással, hogy a megfelelő döntést hozzuk meg, mert valaki kiabál, és néhányan mások [nem] kiabálnak.

“Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű jel, hogy a Forma-1 kezd a figyelem középpontjába kerülni egy olyan ember számára is, aki korábban nem igazán vonzódott hozzánk.”

Domenicali megvédte az F1 óvatos megközelítését az új csapatok befogadásával kapcsolatban, azt állítva, hogy a közelmúlt történetében a csapatok jöttek-mentek. A 2010-es mindhárom új csapat mindössze hét évvel később kiesett a rajtrácsról. Ezért nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a fenntarthatóságra.

“Azt mondanám, hogy óvatosnak kell lennünk. Ahogy mondtam, úgy tűnik [kívülről], hogy személyes negatív támadás érte Andrettit. Ez egyébként nem így van, nem erről van szó. Komolyan és szakszerűen kell értékelnünk minden elemet, és most már egyre inkább, ha be tudsz kerülni a Forma-1-be, akkor igazán erősnek kell lenned a jövőre vonatkozó [fenntartható] terv tekintetében. Az elmúlt évek egyik problémája az volt, hogy annyi csapat jött és ment, hogy már meg kell győződnünk arról, hogy képesek-e a versenyzésre. Ezt a sportág érdekében tesszük, hogy megvédjük a jövőnket.”

 

Forrás: PlanetF1  

Releváns cikkek