Quantcast
Legfrissebb híreink
Hamilton: Szerintem szükség lett volna a negyedik DRS-zónára szingapúrban
Fotó: Mercedes AMG Petronas
Formula 1

Hamilton: Szerintem szükség lett volna a negyedik DRS-zónára szingapúrban

Lewis Hamilton kritizálta azt a négy Forma-1-es csapatot, amelyek az utolsó pillanatban megakadályozták az FIA azon törekvését, hogy a szingapúri pályán egy plusz DRS-zónával bővítsék a pályát.

A DRS-zóna témája a pálya új szakaszán, ahol egy hosszabb egyenes váltotta fel ideiglenesen a négy kanyart, először nyáron merült fel.

Az ügyet bonyolította egy kanyar az egyenes elején, az út koronája és a pálya göröngyös jellege, mind olyan tényezők, amelyek miatt a DRS-zóna hozzáadása nem volt automatikus döntés.

Az FIA júniusban kérte a csapatok visszajelzéseit a szimulációkról. A probléma az volt, hogy ekkor még a közelgő júliusi és a nyári szünet után közvetlenül következő futamokra koncentráltak, és Szingapúr nem feltétlenül volt prioritás a szimulátoros részlegek számára.

A források szerint három csapat nemet mondott az új zónára, kettő semleges volt, vagy nem volt határozott véleménye, öt pedig nem válaszolt, így úgy döntöttek, hogy nem folytatják az extra zóna bevezetését.

Amikor azonban a versenyzők a Szingapúri Nagydíjat megelőzően a csapatok szimulátorain elkezdték kipróbálni az új pályaszakaszt, sokan közülük megkérdőjelezték, hogy miért nincs DRS-zóna, és ezt az érzésüket a pályára érkezéskor is kifejezték.

Az egyre erősödő vita nyomán a témát a péntek kora reggeli csapatvezetői értekezleten is megvitatták.

Az FIA ezután szavazást kért a csapatoktól, annak ellenére, hogy a zóna utolsó pillanatban történő hozzáadásával kapcsolatos logisztikai problémák, mint például az autók ECU-inak átprogramozása, valamint a pálya újbóli felmérése és egy rázókő hozzáadása miatt, logisztikai problémák merültek fel.

A változtatáshoz egyhangúságra volt szükség, de négy csapat úgy reagált, hogy nem akarja az extra zónát.

A téma a pénteki futamot követő versenyzői eligazításon ismét felmerült, és a GPDA igazgatója, George Russell is azok között volt, akik szerint az extra DRS-zóna előrelépés lett volna, ugyanakkor elfogadták, hogy túl késő volt bármilyen változtatáshoz.

Lewis Hamilton különösen csalódott volt a zóna hiánya miatt, arra utalva, hogy a csapatok megnehezítették a versenyzést.

“Szerintem szükség lenne DRS-re abban az új utolsó szakaszban, amit minden versenyző kért az FIA-tól. Az FIA megkérdezte az összes csapatot, és volt néhány csapat, amelyik elutasította” – mondta Hamilton.

“A csapatoknak a több versenyzés mellett kellene kiállniuk, nem pedig ellene. Érdekes, hogy kevés olyan csapat van, amelyik ellene van.”

Verstappen: Nem vagyunk annyira versenyképesek, mint más pályákon

Releváns cikkek