Quantcast
Legfrissebb híreink
Baj van a gumikkal, csúszik a sprintidőmérő
Fotó: Bryn Lennon / Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Baj van a gumikkal, csúszik a sprintidőmérő

Közleményben értesítette az FIA a mezőnyt és a szurkolókat, hogy óvintézkedéseket vezetnek be a szombati sprintidőmérőtől kezdve.

A Pirelli és az FIA vizsgálata szerint biztonsági problémák adódtak a gumiknál. Megvizsgálták azokat a gumikat, amik több, mint 20 kört futottak a szabadedzésen, és elmondásuk szerint egyértelműen látszik, hogy a gumi elkezdett leválni az oldalfalról.

“Az FIA és a Pirelli meglátása szerint ez a körszám növekedésével kerületi sérüléshez vezethet a gumiknál, amit később a levegő kiszökése követhet. A kevesebb kört teljesített gumik elemzése kisebb mértékű problémát mutat csak.”- írták a hivatalos közleményben.

Szerintük a 50 miliméter magas kerékvető okozhatják a problémát, ezért 12-es és 13-as kanyarnál 80 cm-vel beljebb festik fel a pályahatárt jelölő fehér vonalat. Azért, hogy ezt megszokhassák a versenyzők, ottani idő szerint 16 órakor (itthon 15 órakor) egy 10 perces tesztet tarthatnak a csapatok, a sprintidőmérő kezdetét pedig áthelyezték 16:20-ra.

A sprintfutam után újra kielemzik a szituációt, ha pedig még mindig fennáll a probléma újabb óvintézkedéseket vezetnek be. Megszabhatják, hogy kötelezően háromszor kelljen kereket cserélni a futamon, a gumik élettartama pedig nem haladhatja meg a 20 kört.

Így néz ki az idei, 2023-as Katari Nagydíj menetrendje

Releváns cikkek