Quantcast
Legfrissebb híreink
A Monacói Nagydíjat fenyegeti a francia energetikai dolgozók sztrájkja
Fotó: Scuderia Ferrari Press Office
Formula 1

A Monacói Nagydíjat fenyegeti a francia energetikai dolgozók sztrájkja

Az energetikai dolgozók szakszervezete azzal fenyegetőzött, hogy megzavarja a jövő hónapban megrendezésre kerülő Monacói Nagydíjat, tiltakozásul az ellen, hogy a francia kormány megváltoztatta a nemzeti nyugdíjrendszert.

A Fédération Nationale des Mines et de l’Énergie (FNME-CGT) “100 nap haragot” hirdetett válaszul Emmanuel Macron francia elnök reformjaira. A szakszervezet többek között a május 26-28. között megrendezésre kerülő Monacói Nagydíjat vette célba.
“100 nap düh, 100 nap a győzelemért. Májusban tegyetek, amit akartok! A cannes-i filmfesztivál, a Monacói Nagydíj, a Roland-Garros [tenisz] torna, az avignoni [művészeti] fesztivál a sötétben köthet ki! Nem adjuk fel!” – áll a szakszervezet közleményében.

A Monte-Carlo utcáin zajló F1-es futam a világbajnokság egyik legrégebbi és legrangosabb fordulója. Az Automobile Club de Monaco szervezi, amely a Formula E sorozat monacói fordulóját is lebonyolítja. Ezt a futamot május 6-án rendezik meg, de a szakszervezet nem nevezte meg célpontként.

Macron tervét a nyugdíjkorhatár 62 évről 64 évre emeléséről 10 nappal ezelőtt fogadta el Franciaország legfelsőbb alkotmányos testülete. Az országban sokan ellenezték, és jóváhagyását tüntetéshullám fogadta.

Bár a Monacói Nagydíj nem éjszakai fényárban zajlik, ellentétben a 2023-as F1-es versenynaptár hat fordulójával, a helyi energiaellátásba való beavatkozás zavaró lehet. A tavalyi Monacói Nagydíj rajtjának késéséhez a heves esőzés okozta áramkimaradás is hozzájárult.

A 2019-es Szingapúri Nagydíjon, amely egy éjszakai verseny volt, az Alfa Romeo közel egy órán keresztül nem tudta beindítani autóit az edzésen, mert a garázsban áramszünet volt.
Így remélhetőleg lenyugodnak a kedélyek és minden rendben fog lezajlani a verseny során.

Ferrari: Hiba lenne a riválisok bakui formájára koncentrálni

Forrás: racefans.net  

Releváns cikkek