Quantcast
Legfrissebb híreink
Tsunoda: A csapatvezetővé válásom hatására többet gondolkodom
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Tsunoda: A csapatvezetővé válásom hatására többet gondolkodom

Yuki Tsunoda azt mondja, élvezte, hogy az AlphaTauri tényleges csapatvezetője lehet, mivel idén eddig három különböző csapattársa volt.

A 23 éves versenyző harmadik évét tölti a faenzai székhelyű alakulatnál, és rekordot dönt, amikor 2024-ben a Red Bull másodlagos Forma-1-es csapatánál folytatja a negyedik egymást követő szezonban.
Az első két évet a nagydíjgyőztes Pierre Gasly csapattársként töltötte. Gasly Alpine-ba való távozását követően az újonc Nyck de Vries vette át a helyét, de mindössze 10 futamot bírt ki, mielőtt kirakta őt a Red Bull.

De Vries helyére Daniel Ricciardo érkezett, de a csapatnál töltött harmadik hétvégéjén sérülés miatt kiesett. Azóta Liam Lawson helyettesíti őt.

Mivel két újonc és egy másik, az AT04-et nem ismerő pilóta volt a társa, Tsunodának saját útját kellett járnia, amikor a lehető legtöbbet kellett kihoznia az autójából.

“Eddig tetszik ez a kihívás idén, mert eddig nem igazán néztem a csapattársaim adatait” – mondta Tsunoda.

“Néha nyilván én is keresem őket. De főleg azt próbálom felfedezni, hogy mit tudok csinálni adatok nélkül, csak összehasonlítom más csapatokkal, és hogy a többi versenyző hogyan vezet. Azt hiszem, végül is ezekre a dolgokra amúgy is szükségem lesz versenyzőként a jövőben, szóval számomra ez egy jó edzés.”

“Tavalyig kaptam egy kis támogatást más versenyzőktől, jó referenciám volt az adatokból, és össze tudtam hasonlítani, hol veszítettem. De most már magamnak kell gondolkodnom, hol veszítek, miben tudok javulni. És valahogy már most is próbálok magamban gondolkodni, próbálom jobban érezni, hogy hol van hiányosságom, hol veszítek, még vezetés közben is.”

Tsunoda, akinek a 2024-es F1-es szezon után lehetősége lehet arra, hogy az AlphaTauri vezető csapatához, a Red Bullhoz csatlakozzon, azt mondja, hasznos tudásra tett szert azáltal, hogy magának kellett kitalálnia, hogyan javíthatja az autója teljesítményét.

“Ez jó tanulási lehetőség számomra” – mondta Tsunoda.

“Most még nagyobb felelősséget érzek, ami szerintem ahhoz, hogy jobb versenyző legyek, jó lehetőség számomra.”

“Eddig elégedett vagyok azzal, amit csinálok, és minden alkalommal képes vagyok következetesen megmutatni a teljesítményt. Szóval csak így kell folytatnom, és a többi versenyzőt is támogatnom kell, amennyire csak lehet.”

Az AlphaTauri hat fordulóval a bajnoki tabella utolsó helyén áll a hátralévő hat fordulóval. Tsunoda a csapat öt pontjából hármat szerzett, a többit Lawson szerezte.

Ez a csapat történetének legkevésbé versenyképes szezonja, és Tsunoda elismerte, hogy az AlphaTauri “valószínűleg teljesebb csapat lenne”, ha a tapasztalt Gasly nem lépett volna tovább. Tsunoda azonban elmondta, hogy már az idei év előtt megpróbált kevésbé támaszkodni csapattársa adataira, és saját fejlesztéseket találni.

“Az új versenyzőknek fel kell fedezniük, hogy mit csinálnak, hogyan dolgoznak, hogyan működnek” – mondta Tsunoda. “Azt hiszem, sokat tanultam Pierre-től.

“Tavaly a szezon második felében már kezdtem úgy vezetni, ahogy most. Próbáltam többet felfedezni magamban, hogy mire vagyok képes, nem csak Pierre-től. Szeretnék Pierre-hez képest, ráadásul saját magammal szemben is nyerni vagy különbséget tenni.

“A második félévtől [2022-ben] már egyedül voltam, és elsősorban csak a mérnökökkel való beszélgetésre koncentráltam, ahelyett, hogy referenciám lett volna és Pierre-rel összehasonlítottam volna.”

Horner szerint csak idő kérdése, és Lawsonnak ülése lesz az F1-ben

Releváns cikkek