Quantcast
Legfrissebb híreink
Alonso: Az új Pirelli gumik ártottak az Aston Martinnak és a Red Bullnak
Fotó: Aston Martin F1 Team
Formula 1

Alonso: Az új Pirelli gumik ártottak az Aston Martinnak és a Red Bullnak

Fernando Alonso szerint mind az Aston Martin, mind a Red Bull veszített teljesítményéből a Pirelli új Forma-1-es gumispecifikációjának megváltoztatása óta.

Az átdolgozott és robosztusabb konstrukció a 2024-es kutatás-fejlesztésből származik, és a Pirelli a Brit Nagydíj hétvégéjére gyorsította fel a bevezetését, hogy a növekvő leszorítóerővel a minimális nyomás emelése nélkül tudjon megbirkózni.

Bár a paddockban az volt az általános konszenzus, hogy a változtatás nem sok változást hozott a sorrendben, Alonso meg van győződve arról, hogy volt hatása.

“Egy tizeddel vagyunk a McLarentől, szóval nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek talán az eredmény tűnik. De igen, javulnunk kell, kétségtelen, hogy tettünk egy lépést hátrafelé az elmúlt néhány futamon, és mindenki tett egy lépést előre.”

“Az is véletlen egybeesés, hogy amikor Silverstone-ban megérkeztek az új Pirelli-gumik, volt pár csapat, amelyik jobban küzdött, és van pár csapat, amelyik most nagyon elégedett az autóval.”

“Nem csak mi vagyunk így, szerintem a Red Bull egyértelműen megsínylette ezeket a gumikat, minden kvalifikáción egy-kettő, minden versenyen egy-kettő volt, most pedig még a pole pozíciót sem szerezték meg. Checo [Pérez] azért küzd, hogy a legjobb tízben legyen. Silverstone-ban azt hiszem, Max [Verstappen] csak három másodperccel volt Lando [Norris előtt a versenyen]. Szóval egy kicsit abnormálisnak látom a dolgokat Silverstone óta.”

Arra a kérdésre, hogy a gumikkal kapcsolatos gondolatait az időmérő vagy az autóban lévő érzései motiválták-e, azt mondta hogy mindkettő.

“Azt hiszem, a gumikkal egy kicsit másképp érzed az autót. De ahogy mondtam, néha nehéz semlegesnek lenni. Nyilvánvalóan nem sokat javítottunk az autón a fő versenytársakhoz képest. Most minden csütörtökön új alkatrészeket kapunk minden csapatnál. Így most már nagyon könnyű látni, hogy mely csapatok hoznak egyre több alkatrészt a nagydíjakra.”

“Viszont, ha visszatekintek a Red Bullra, miután első és második volt, minden edzésen, kvalifikáción és versenyen, és most azt hiszem, ezen a hétvégén egyik edzésen sem, Silverstone-ban csak három másodperccel volt Lando előtt. Szerintem a Red Bull Silverstone óta veszített a teljesítményéből, ez tény.”

Miután Silverstone-ban a kilencedik helyre kvalifikálta magát, a spanyol szombaton Budapesten a nyolcadik leggyorsabb volt, miközben a Renault-val aratott első nagydíjgyőzelmének 20. évfordulóját ünnepli.

“Elégedett voltam az autóval – mondta az Autosport kérdésére a délutánjáról.

“Néhány változtatást eszközöltünk a kvalifikációra, ahol jól és gyorsnak éreztem magam. A pole pozícióhoz vezető átlagos idő négy-öt tized volt, és ma négy tized volt, szóval ez egy normális kvalifikáció volt számunkra.”

“Nyilvánvalóan hét autó [volt előttünk]. Szóval azt gondolom, hogy bár számunkra ez egy normális kvalifikáció volt, néhány fő versenytársunk számára kiemelkedő kvalifikáció volt. Szóval eredmény szempontjából nem egy nagyszerű szombat volt számunkra.”

Forrás: motorsport.com Global  

Releváns cikkek