Quantcast
FIA dráma: Fernando Alonso visszaszerezte a 100. dobogóját
Legfrissebb híreink
FIA dráma: Fernando Alonso visszaszerezte a 100. dobogóját
Fotó: Aston Martin F1 Team
Formula 1

FIA dráma: Fernando Alonso visszaszerezte a 100. dobogóját

Fernando Alonso visszakerült a Szaúd-Arábiai Nagydíj dobogójára, miután az FIA megsemmisítette a verseny utáni büntetését dzsiddában.

Alonso vasárnap dzsiddában harmadikként ért célba, de miután a boxban letöltötte öt másodperces időbüntetését, amiért nem állt be megfelelően a boxba a rajtvonalon, az FIA további vizsgálatot indított az Aston Martin pilótája ellen, miután a genfi távoli műveleti központ jelentése szerint Alonso hátsó emelőjének kezelője öt másodperc eltelte előtt megérintette autója hátsó részét – vagyis a büntetést nem megfelelően töltötte ki.

A verseny után közzétett döntési dokumentumban az FIA úgy vélte, hogy Alonso autóját megérintették, vagyis a csapatok által elfogadott szabályok szerint „dolgoztak” rajta, és 10 másodperces büntetés volt a büntetése – ezzel az Aston Martin pilótája a negyedik helyre esett vissza, és elvették pályafutása 100. dobogós helyezését, George Russellt pedig az első háromba léptették helyette.

„A versenybíróknak a versenyigazgató és a sportigazgató videóbizonyítékot mutatott arról, hogy a 14-es autó hogyan töltötte ki a büntetést. Elmondták, hogy a csapatokkal tartott SAC (Sporttanácsadó bizottság) megbeszélésein az volt a megállapodás, hogy a büntetés letöltése közben az autó semmilyen részéhez nem lehet hozzányúlni, mivel ez az autón végzett munkának minősül.”

„Ebben az esetben egyértelmű volt, hogy az autóhoz a hátsó emelővel nyúltak. Az FIA felügyelők felé tett azon kijelentés alapján, miszerint egyetértés volt abban, hogy az autó megérintése az autón való „munkának” minősül, a felügyelők úgy döntöttek, hogy büntetést szabnak ki.”

Az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack azonban utalt arra, hogy a csapat részéről lehetséges a fellebbezés, maga Alonso pedig órákkal büntetésének megerősítése után twitteren írta a következőket.

Reklám

„100. dobogó! Milyen csodálatos csapatunk és gyors autónk van! Büszke vagyok rátok @AstonMartinF1 💙”

Ez zavart keltett azzal kapcsolatban, hogy Alonso vajon viccelt-e a büntetéssel kapcsolatban, miután a futam után azt mondta, hogy ez egy gyenge műsor volt az FIA-tól, hogy ilyen későn büntetik őt az állítólagos szabálytalanság után.

Reklám

Az FIA hivatalos dokumentumban, az alábbiakat írta az esetről.

„A bemutatott videós bizonyítékot megvizsgálva, valamint az Aston Martin csapat képviselőjét és az FIA illetékes tagjait meghallgatva a versenybírók megállapították, hogy a 14.1.1. cikk értelmében a döntés felülvizsgálatához szükséges jelentős és releváns új bizonyíték áll rendelkezésre, különösen a videós bizonyíték, valamint a csapat és az FIA szóbeli bizonyítékai.”

„Számunkra egyértelmű volt, hogy az új bizonyítékok megkérdőjelezték az eredeti határozat alapját, nevezetesen a megállapodás fennállásának állítását. Ezért folytattuk a felülvizsgálati kérelem érdemi tárgyalását. Az új bizonyítékokat megvizsgálva arra a következtetésre jutottunk, hogy nem volt olyan egyértelmű megállapodás, mint ahogyan azt korábban a stewardok számára sugallták, amelyre támaszkodva megállapítható lett volna, hogy a felek megállapodtak abban, hogy az autóhoz érő emelő az autón végzett munkának minősül, minden további nélkül.”

„Ilyen körülmények között úgy ítéltük meg, hogy a 14-es autóra kiszabott büntetésről szóló eredeti döntésünket meg kell változtatni, és ennek megfelelően cselekedtünk. ”

Az irányító testület ezt követően megerősítette, hogy a csapat felülvizsgálati joggal kapcsolatos meghallgatást tartott dzsiddában, és Alonso büntetését ezután visszavonták, és ennek eredményeképpen visszaállították a dobogós helyezését. A harmadik helyért járó trófea már korábban gazdát cserélt Alonsotól Russellhez a paddockban, de most visszacserére került sor. Ezzel pedig a spanyol lesz a Forma-1 történetében mindössze a hatodik pilóta, aki elérte a 100 dobogós helyezést.

Reklám

A csapat pedig végül így örült a dobogónak, ami kétségkívül emlékezetes marad mindenki számára.

https://twitter.com/AstonMartinF1/status/1637591040688308225?t=1qED9021ZFjMW_IQWOyHeg&s=09

 

https://rajtvonalmagazin.hu/formula-1/2023/03/19/perez-gyozott-alonso-megsem-dobogos/

Forrás: planetf1.com fia.com  

Releváns cikkek