Quantcast
Legfrissebb híreink
Pérez nélkül is világbajnok lett a Red Bull Japánban – Összefoglaló
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool
Formula 1

Pérez nélkül is világbajnok lett a Red Bull Japánban – Összefoglaló

Verstappen tovább növelte a győzelmei számát, a Red Bull pedig a konstruktőri világbajnoki címei számát. Az osztrák csapat hatodik alkalommal van az istállók közötti bajnokság első helyén.

Max Verstappen, Red Bull
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

A rajtnál a két McLaren rögtön beugrott Verstappen mellé, de az első kanyar után már Norris-Piastri sorrendben követték őt. Hátrébb több baleset is történt.

Lewis Hamilton szintént jó rajtot vett, rögtön Pérez mellé ért, azonban, amikor elfogyott a helyük, összeértek és Péreznek letört az első szárnyának bal oldala. A mexikói rögtön kiment a boxba, majd a mezőny végére tért vissza, viszont amikor bement a boxutcába, megelőzött egy autót a biztonsági autós szakasz alatt, amiért 5 másodperc büntetést kapott.

Kicsivel hátrébb a mezőnyben Ocon, Bottas és Albon ért össze. Mikor hárman egymás mellé értek a rajtnál Ocon elkezdett egy kicsi balra húzni, de a mellette lévő Bottasnak nem volt hova mennie, mert a másik oldalán Alex Albon volt. Valtteri Bottas defektet kapott, az egyik elrepülő szárnyvéglapját pedig csapattársa, Zhou Guanyu kapta el, így az ő autója is megsérült.

A sok baleset miatt rengeteg törmelék került a pályára, így beküldték a biztonsági autót. 4 kör után sikeresen megtisztult a pálya, a biztonsági autó visszament a boxba, Verstappen pedig újraindíthatta a futamot.

SI202309240135 | Rajtvonal Magazin
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

A 13. körben Pérez a felzárkózása alatt Kevin Magnussent akarta megelőzni, de túl bátor volt a mexikói és belecsapódott a Haasba, amitől újból eltört az első szárnya, bement a boxba, és kapott 5 másodperc büntetést. Végül nem sokkal később a Red Bull kivonta a versenyből az autót. Később Pérez visszament a pályára, hogy tesztelhessék az autó beállításait és letölthesse az időbüntetését, de értékelhető eredménye nem lett a mexikóinak.

Reklám

A McLaren pilótái közötti csata végül Norris javára dőlt el, a brit a rajtnál megelőzte, majd Piastri mögé került, amikor az ausztrál a virtuális biztonsági autó alatt cserélt kereket, de aztán elég tempót mutatott a csapatnak ahhoz, hogy helyet cseréljen. Így Lando Norris lett a második, Oscar Piastri első dobogós helyezése pedig egy harmadik helyezés lett.

Charles Leclerc negyedik helyen végzett, mivel egy merész, késői előzést hajtott végre George Russell ellen – aki egyetlen volt az élmezőnyből, aki 2 kiállás helyett egy 1 kiállásos stratégián volt.

Russell az utolsó körökben csapattársa, Lewis Hamilton karmai közé került, és végül arra utasították, hogy engedje el, miután a Mercedes pilótái kerék a kerék mellett mentek, és majdnem összeütköztek még a verseny elején.

Végül Max Verstappen szelhette át elsőként a célvonalat, 19 másodperces előnnyel. Verstappen annyi pontot szerzett egyedül, hogy a Red Bullt világbajnokká avathatták. Ez a hatodik alkalom, hogy az osztrák istálló megnyeri a konstruktőri világbajnokságot.

SI202309240265 | Rajtvonal Magazin
Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Releváns cikkek