Quantcast
Legfrissebb híreink
Slide Up
x
Alonso: Az Aston Martinhoz való csatlakozás volt a karrierem legjobb döntése
Fotó: Aston Martin F1 Team
Formula 1

Alonso: Az Aston Martinhoz való csatlakozás volt a karrierem legjobb döntése

Fernando Alonso szerint az Aston Martinhoz való csatlakozása volt vitathatatlanul pályafutása legjobb döntése, de ragaszkodik ahhoz, hogy nem bánta meg egyik korábbi csapatváltását sem.

Meglepetésként érte a paddockot, amikor tavaly augusztusban úgy döntött a spanyol, hogy elhagyja a 2022-es középmezőny élcsapatát, az Alpine-t, és az akkoriban nehéz helyzetben lévő Aston Martinhoz igazol.

A kétszeres világbajnokot azonban misztikussá tette az Aston Martin figyelemre méltó előretörése, amelynek köszönhetően a 2023-as év első nyolc futamán hat dobogós helyezést szerzett.

Alonso, aki 42 évével a legidősebb pilóta a mezőnyben, öt különböző F1-es csapatnál versenyzett (a Renault-t és az Alpine-t egy egységnek számítva), és a múltban kritizálták, hogy rossz döntéseket hozott azzal kapcsolatban, hogy hova vigye jelentős tehetségét.

“Nem változtatnék semmin” – mondta Alonso az F1 nyári szünete előtt.

“Nem bánok semmit. Senkinek sincs kristálygömbje, amiből tudhatná, hogy a következő évben milyen lesz a csapatok teljesítménye.”

Alonso az F1 legfiatalabb világbajnoka lett, amikor 2005-ben a Renault-val megnyerte az elsőt a két egymás utáni bajnoki cím közül, de azóta nem tudott hozzátenni ehhez az eredményhez.

A McLarenhez való első, 2007-es átigazolásának elméletileg volt értelme, mivel a rajtrács talán leggyorsabb autójába ült, de az újonc csapattárs, Lewis Hamilton váratlanul erős versenyképessége komoly kieséshez vezetett.

Míg ezt követően, a Ferrarinál 2010-2014 között többször is szűk körben verte meg a bajnoki címért Sebastian Vettel.

“Amikor elhagytam a Renault-t, ami az első döntésem volt, a McLarenhez kerültem, és abban a szezonban a világbajnoki címekért harcoltunk. Szóval abból a szempontból, hogy mennyire voltunk versenyképesek, ez egy jó dolog és egy jó lépés volt.”

“Aztán csatlakoztam a Ferrarihoz, nem hiszem, hogy bármelyik versenyző visszautasítaná a Ferrari ajánlatát, és csatlakozna ahhoz a csapathoz. Három bajnoki címet harcoltunk ki abból az öt évből, amíg ott voltam.”

A lépés, amiért Alonso a legtöbb kritikát kapta, az az volt, hogy 2015-ben újra csatlakozott a McLarenhez, mivel a csapat a náluk töltött három szezonja alatt a rajtrács hátsó része felé sanyargatta magát a gyenge Honda-motor miatt.

Kiábrándultsága akkora volt, hogy egy időre kiszállt az F1-ből, hogy más kategóriákban versenyezzen, majd két szezon kihagyás után visszatért az Alpine-hoz.

“Aztán csatlakoztam a McLaren-Hondához, amely egy olyan projekt volt, amelyről mindannyian úgy gondoltuk, hogy érdekes és erős lehet. Nem működött – oké, ilyen is előfordulhat ebben a sportban.”

“Aztán abbahagytam a Forma-1-et, mert túl sok minden járt a fejemben, túl sok kihívás volt, amit ki akartam próbálni. Csodálatos időszak volt a pályafutásomban, hogy kipróbálhattam a hosszútávú versenyzést és azt az autót, valamint az Indy-t is, elég jó sikerrel. Nagyon örülök ennek.”

“Aztán visszatértem a Forma-1-be azzal, amit mindig is a családomnak tekintettem az Alpine-ban, a Renault-nál.”

Legutóbb Alonso úgy döntött, hogy az Alpine-tól az Aston Martinhoz távozik, mivel a francia alakulat nemrég elbocsátott csapatfőnöke, Otmar Szafnauer elakadt abban, hogy a spanyolnak többéves szerződéshosszabbítást adjon.

Bár az Aston Martin figyelemre méltó szezon eleji formája a nyári szünet előtti hetekben visszaesett, Alonso harmadik helye a tabellán 12 futam után figyelemre méltó diadal mind a pilóta, mind a csapat számára.

“Most az utolsó döntés, ami mindenki véleménye szerint a legrosszabb volt, hogy az Aston Martinhoz mentem. Ez volt a legjobb, vitathatatlanul a pályafutásom legjobb döntése. Szóval ez csak azt mutatja, hogy milyen nehéz a csapatválasztás, és a tudás hiánya, amivel mindenki rendelkezik itthon.”

Krack szerint az Aston Martin lehet még a második leggyorsabb

Slide Up
x

Releváns cikkek